Ny kledning på huset? Seks ting det er smart å gjøre samtidig

Mange hus er på overtid når det gjelder å vedlikeholde eller bytte ytterkledning. Har du oppdaget sprekker, råteskader eller er treet så mykt at du kan plukke det fra hverandre? Da er det på tide å bytte kledning.

Sist endret 23.05.2018
Illustrasjon_etterisolasjon_fasade.png
Etterisolering: Vi gir deg seks tips til hvordan du kan tenke energismart når du skal du skifte kledning

Vi gir deg seks tips til hvordan du kan tenke energismart og oppgradere veggene til dagens standard samtidig.

1. Etterisoler veggen – spar penger og få vegger med dagens standard

Skal du skifte utvendig kledning på huset ditt, kan det være smart å etterisolere samtidig. Da forbedrer du isolasjonsevnen og hindrer at varmen lekker ut. Det gir lavere energiforbruk. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å skifte ut gammel isolasjon med ny som har bedre isolasjonsevne.

Har du et hus fra 1970-tallet, er det sannsynligvis bare 5 cm isolasjon i veggen fra før. Etterisolerer du med 15 cm til, vil du ha et moderne hus nesten etter dagens standard. Dersom du ikke har nok takutstikk, må håndverkeren forlenge disse. Avhengig av hvor mye du etterisolerer, kan det også være nødvendig å flytte vinduene lenger ut i veggen.

God isolasjon sammen med damp- og lufttetting (se punkt 2 og 3) sørger for mindre varmetap og bedre fuktsikkerhet. I tillegg må du vurdere å gjøre noe med ventilasjonen for å sikre et godt inneklima.

2. Sjekk dampsperren der du kan

Fuktig inneluft kan trenge inn i konstruksjonen og gi råte og sopp. Det gir skade på konstruksjonen og kan føre til et helsefarlig inneklima. Dampsperren som sitter på den varme siden av isolasjonen hindrer dette. Det kan være vanskelig å kontrollere om dampsperren er tett når du etterisolerer utvendig. Skal du også gjøre noe på innsiden av huset slik at du får tilgang til denne, bør du kontrollere om dampsperren er uten mye rifter og hull og at den tetter godt rundt overganger mellom bygningsdeler og eventuelt skifte den ut. Eldre boliger kan mangle dampsperre.

3. Pass på at håndverkeren velger en dampåpen vindsperre

For å hindre at kald luft utenfra skal blåse inn i og kjøle ned konstruksjonen monteres en vindsperre utenpå isolasjonen før kledningen monteres. Vindsperra skal hindre luftlekkasjer utenfra og samtidig sikre at fuktighet kan tørke ut innenfra. Det vil si at vindsperra også skal være dampåpen. Hvor dampåpen et materiale er uttrykkes som Sd-verdi. I følge byggteknisk forskrift (TEK17) skal vindsperra være så dampåpen som mulig. Desto lavere Sd-verdi, jo mer dampåpent er materialet.

4. Velg godt isolerte dører og vindu – halvér varmetapet

Vinduer og dører er en av hovedkildene til boligens varmetap. De kan utgjøre så mye som 40 % av varmetapet for en vanlig bolig fra 80-tallet. Å bytte til bedre isolerte dører og vinduer vil derfor redusere energiforbruket til oppvarming og gjøre at boligen din oppleves mindre trekkfull. Godt isolerte vinduer og dører halverer varmetapet sammenlignet med vanlige vinduer. Det gir deg både økt komfort og lavere energikostnader.

Hvis du skal bytte til godt isolerte vinduer er det viktig å høre med din leverandør at hele vinduet inklusiv karmen har lav varmeisolasjonsverdi (U-verdi). Noen leverandører oppgir kun U-verdi på vindusglasset. Les mer om valg av vinduer.

5. Bruk solskjerming aktivt – øk komforten

Solskjerming kan gi bedre komfort og redusere energiforbruket betydelig. Dersom du skal bytte vindu samtidig som du bytter kledning, vurder å montere vindu med solskjerming innebygd mellom glassene. Hvis du ikke skal bytte vindu eller ikke ønsker integrert solskjerming, anbefales utvendig solskjerming eller innvendige solskjermløsninger som hindre solvarme. Innvendige persienner eller gardiner hindrer kun sollyset, ikke solvarmen. Solskjerming kan også brukes om vinteren for å redusere varmetapet fra bygget.

6. Legg til rette for et balansert ventilasjonssystem – få godt inneklima

Når du skifter kledning og etterisolerer, må du også tenke igjennom hvordan huset skal puste. Balansert ventilasjon vil si at både avtrekk og tilførsel av frisk luft skjer ved hjelp av elektriske vifter. Luften skiftes ut kontinuerlig og renses gjennom filtre. Varmen fra den brukte luften gjenvinnes og overføres til den friske luften som trekkes inn. Det gir godt inneklima og god energieffektivitet.

Det er som regel leverandøren av ventilasjonssystemer som tegner hvordan løsningen skal være for ditt hus. Hvor rørene skal gå og hvor aggregatet skal plasseres. Leverandøren har ofte avtaler eller oversikt over håndverkere i ditt område som kan montere ventilasjonsanlegget. Det finnes også enkeltventiler som gjenvinner varmen og filtrerer luften som andre enn elektrikere kan montere.


Denne artikkelen handler om energitiltak som kan være lure å gjøre samtidig med vanlig oppussing.

Siden vi ikke kjenner bygningen din, kan vi ikke si om det du skal gjøre er søknadspliktig og hvilke tekniske krav du må følge.

Før du setter i gang må du alltid forsikre deg om at det du planlegger å gjøre er i tråd med regelverket.

Er du ikke sikker? Ta kontakt med kommunen, byggmester eller arkitekt. Vi anbefaler å bruke foretak med sentral godkjenning.