Nytt elektrisk anlegg? Dette kan du gjøre samtidig

Skal du skifte ut det elektriske anlegget, har du mange muligheter for å redusere energiforbruket og gjøre boligen komfortabel, fremtidsrettet og miljøvennlig på en rimelig måte. Her er fem tips til hva du kan gjøre når du først har en elektriker hos deg.

Sist endret 23.05.2018
tilstedeværelsessensorer.png
Elektrisk anlegg: Tilstedeværelsessensorer reduserer energiforbruket og kan være rimeligere å installere enn tradisjonelle lysbrytere.

1. Skift eller montér termostater

Når du skifter ut det elektriske anlegget kan du samtidig installere termostater for å styre varmekildene. Du kan dele opp boligen din i flere soner med ulik temperatur. En moderne termostat reagerer på små temperaturendringer og sørger for jevn temperatur i rommet. Termostater der temperaturen kan senkes om natten og på andre tidspunkt hvor boligen ikke brukes, bidrar til lavt energiforbruk.

Plassering av temperatursensoren er viktig. Den må ikke stå direkte over varmekilder og må monteres slik at den ikke utsettes for direkte sollys. Sensoren bør heller ikke bli utsatt for kald luft fra ventilasjonsanlegg eller trekk fra vindu eller dører.

2. Styr lys, varme og ventilasjon

Hvis du skal bytte ut det elektriske anlegget, bør du samtidig montere et sentralt styringssystem for boligens tekniske anlegg (lys, varme, ventilasjon, solavskjerming og lignende). Da kan du enkelt styre kun ett rom, eller hele huset. Et sentralt styringssystem reduserer energiforbruket og øker boligens verdi, samtidig som det sikrer godt inneklima og komfort. Husk at bevegelsessensorer, termostater, fuktfølere og lignende må plasseres riktig i rommet.

Et sentralt styringssystem kan også integreres med brannvarsling og boligalarm. Det er mulig å få systemer som styres via smarttelefon eller en nettside.

Les mer om sentrale styringssystemer på Enovas nettsider.

3. Tilstedeværelsessensor

Tilstedeværelsessensorer er rimelige og kan koste mindre å installere enn en tradisjonell lysbryter. En tilstedeværelsessensor vil redusere energiforbruket fordi lys, varme, ventilasjon og lignende slås av eller går i dvalemodus i rom når du ikke bruker dem. En slik sensor passer godt og kan erstatte lysbryter i rom hvor du er i kort tid, som for eksempel bad, toalett og boder.

Tilstedeværelsessensorens målområde, følsomhet og plassering er viktig for at den skal fungere optimalt. Det er også viktig å programmere sensoren riktig, slik at du unngår at lys og teknisk anlegg står på for lenge, eller for kort, i forhold til bruken av boligen din.

4. Velg riktig belysning

Skal du skifte belysning er det smart å velge en energieffektiv løsning. Det reduserer energiforbruket og gir jevn og behagelig lysfordeling. LED-lys gir godt lys og kan kutte energiforbruket til belysning med opptil 80 prosent.

Husk å bruke en profesjonell elektriker til å montere belysningen.

5. Produser strøm med solceller

Dersom du skal fornye det elektriske anlegget og vet at taket står for tur neste gang, kan du montere eller legge til rette for å installere solceller.

Solceller lager elektrisk strøm fra solen. Investerer du i et solcelleanlegg vil det levere strøm i mange år etter at det er nedskrevet økonomisk. Solcellepanel er enkelt å installere og krever små inngrep i konstruksjonen. Installerer du det samtidig med at du fornyer det elektriske anlegget, er merarbeidet mindre enn om du vil ha et slikt anlegg i etterkant. Solceller kan integreres i takflaten og monteres på flate og skrå tak, samt på fasaden. Solceller kan gi boligen et bedre energimerke.

Les mer om hvordan du kan produsere strøm og energi til boligen din.


Denne artikkelen handler om energitiltak som kan være lure å gjøre samtidig med vanlig oppussing.

Siden vi ikke kjenner bygningen din, kan vi ikke si om det du skal gjøre er søknadspliktig og hvilke tekniske krav du må følge.

Før du setter i gang må du alltid forsikre deg om at det du planlegger å gjøre er i tråd med regelverket.

Er du ikke sikker? Ta kontakt med kommunen, byggmester eller arkitekt. Vi anbefaler å bruke foretak med sentral godkjenning.