Nytt gulv? To ting det er smart å gjøre samtidig

Eldre boliger lekker ofte mye varme gjennom dører og vinduer, tak, vegger og gulv. Kalde gulv kan oppleves spesielt ubehagelig. Er det kaldt på gulvet, fryser vi lettere og fyrer ekstra mye for å holde varmen.

Sist endret 23.05.2018
etterisolere-gulv.png
Gulv: Skal du legge nytt gulv, kan du spare penger på å samtidig legge til rette for en mer miljøvennlig bolig.

Men varmen stiger opp, og det er fortsatt like kaldt på gulvet. Når du først skal legge nytt gulv, kan du spare mange penger om du legger til rette for å utvikle boligen din til å bli fremtidsrettet og miljøvennlig. Vi gir deg her to tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med gulv-arbeidet.

1. Etterisoler mot kalde rom eller terreng – unngå trekk og luftlekkasje

Er det gulvkaldt er det fordi kald luft trekker opp nedenfra eller gjennom overgangen mellom gulv og vegg eller fordi gulvet er dårlig isolert. Åpner du gulvet, bør du etterisolere mot kalde rom eller terreng. Samtidig bør du sørge for god tetthet i gulvet og i overgangen mellom gulv og vegg. Dette vil bedre trekkfølelsen. Skal du gjøre noe utvendig, så monter vindsperre for å hindre luftlekkasjer gjennom gulv og vegg. Mange eldre hus mangler vindsperre eller den er så skadet at det blir trekkfullt.

Nye pakninger og tetningslister på eksisterende dører og vindu er enkle tiltak som reduserer trekk og øker tettheten.

Hør med håndverkeren din om hvordan det vil være best å etterisolere gulvet ditt.

2. Montere eller klargjøre for vannbåren varme

Åpner du gulvet bør du vurdere å montere, eller klargjøre for, vannbåren varme. Lavtemperatur varmeanlegg bruker varmtvann som holder cirka 60 °C eller lavere. Varmekilder som solfangere og varmepumpe jobber best på slike lave temperaturer. Lavtemperatur varmeanlegg er normalt sett enklest å legge som vannbåren varme i undergulvet.

Radiatorer krever fremføring av rør som også er inngrep i konstruksjonen. Dette er spesielt komplisert og kostbart å gjøre i ettertid. Da må det lages hull i gulv, vegger og etasjeskiller for å fremføre rør til radiatorene.

Enova gir støtte til komplett installering av vannbåren varme.


Denne artikkelen handler om energitiltak som kan være lure å gjøre samtidig med vanlig oppussing.

Siden vi ikke kjenner bygningen din, kan vi ikke si om det du skal gjøre er søknadspliktig og hvilke tekniske krav du må følge.

Før du setter i gang må du alltid forsikre deg om at det du planlegger å gjøre er i tråd med regelverket.

Er du ikke sikker? Ta kontakt med kommunen, byggmester eller arkitekt. Vi anbefaler å bruke foretak med sentral godkjenning.