Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig

Eldre boliger lekker ofte mye varme gjennom tak, vegger, gulv, dører og vinduer. Trenger taket ditt å repareres eller skiftes ut, bør du vurdere om det er smarte energitiltak du kan gjøre samtidig.

Sist endret 23.05.2018
økt-takutstikk.png
Nytt tak: Skal du legge nytt tak, bør du sjekke om takutstikket er stort nok til å etterisolere veggen senere.

Det er ikke sikkert det vil koste deg mye mer å oppgradere boligen til dagens standard. Da får du økt komfort og redusert energiforbruk både på synlige og skjulte flater. Vi gir deg fem tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med takarbeidet.

1. Etterisoler taket – spar penger og få bedre inneklima

Skal du først utbedre taket, bør du samtidig vurdere å etterisolere. Det krever lite merarbeid og bidrar til bedre inneklima og redusert energiforbruk fordi det gir bedre isolasjon og tetthet samt mindre luftlekkasjer og trekk. Kostnaden til materialer er heller ikke stor.

En annen fordel er at temperaturen på innsiden av taket øker, og risikoen for kondens og muggvekst i himling reduseres. Hør med din håndverker om hvordan det vil være best å etterisolere ditt tak.

2. Forleng takutstikket for fremtidig etterisolering

En smart ting å gjøre hvis du skal legge nytt tak, er å sjekke om takutstikket er så stort at det er mulig å etterisolere veggen senere. Har du et uisolert hus, eller et dårlig isolert hus, vil du sannsynligvis etterisolere når det er på tide å bytte kledningen.

Spør håndverkeren om takutstikket ditt tåler at du etterisolerer huset ditt til dagens standard. Gjør det ikke det, forleng takutstikket samtidig som du bytter taket.

3. Legg til rette for et balansert ventilasjonssystem

Balansert ventilasjon vil si at både avtrekk og tilførsel av frisk luft skjer ved hjelp av elektriske vifter. Luften skiftes ut kontinuerlig og renses gjennom filtre. Varmen fra den brukte luften gjenvinnes og overføres til den friske luften som trekkes inn. Det gir godt inneklima og god energieffektivitet.

Dersom du ikke har budsjett til å installere balansert ventilasjon samtidig som du holder på med arbeider på taket og loftet, kan det være fornuftig å legge klart ventiler og føringsveier for luft.

Spør håndverkeren om gode råd om ventilasjon eller om han samarbeider med andre som er gode på dette.

4. Monter eller klargjør for solcelleanlegg

Når du allikevel er i gang med taket, vurder å montere solceller. Eventuelt kan du legge til rette for å installere solceller senere. Solceller lager elektrisk strøm fra solen. Investerer du i et solcelleanlegg vil det levere strøm i mange år etter at det er nedskrevet økonomisk.

Solcellepanel er enkelt å installere og krever små inngrep i konstruksjonen. Installerer du det mens taket allerede er åpent, er merarbeidet mindre enn om du vil ha et slikt anlegg i etterkant. Solceller kan integreres i takflaten og erstatter da annen taktekking og kan monteres på flate og skrå tak, samt på fasaden.

Solceller kan gi boligen et bedre energimerke og bidra til å øke boligens verdi.

5. Monter solfangere – øk boligens verdi

Et solfangersystem kan både gi huset økt verdi og et bedre energimerke. Skal du gjøre omfattende arbeider på taket ditt, bør du vurdere å montere solfangere samtidig. Da unngår du nye inngrep om du ønsker å installere solfangere på taket senere.

Et solfangeranlegg varmer opp vann som går i slynger på taket. Det varme vannet kan du bruke til oppvarming av tappevann eller et vannbårent varmeanlegg dersom du har det. Et solfangeranlegg kan monteres både på flate og skrå tak.

Enova gir støtte til installasjon av solfanger.


Denne artikkelen handler om energitiltak som kan være lure å gjøre samtidig med vanlig oppussing.

Siden vi ikke kjenner bygningen din, kan vi ikke si om det du skal gjøre er søknadspliktig og hvilke tekniske krav du må følge.

Før du setter i gang må du alltid forsikre deg om at det du planlegger å gjøre er i tråd med regelverket.

Er du ikke sikker? Ta kontakt med kommunen, byggmester eller arkitekt. Vi anbefaler å bruke foretak med sentral godkjenning.