Farge, materiale og detaljer
Et godt samspill mellom farge, materialer og detaljer på det eksisterende huset og tilbygget er med på å skape et godt helhetlig resultat. Finn ut hva som gjør ditt hus unikt og som bør videreføres i tilbygget.
-
Velg byggdetaljer som passer sammen med det eksisterende huset
Utforming av vinduer, dører, karmer og rekkverk er detaljer som har mye å si for hvordan utvidelsen vil passe til huset og området. Når du videreføre de detaljene som preger huset ditt, kan du få et tilbygg som danner en helhet med det eksisterende huset.
Er du usikker hva du skal se etter når det gjelder detaljer?
Det er lurt å studere for eksempel hva slags type form vinduene dine har:- Er de kvadratiske eller runde?
- Har de detaljer som sprosser, eller er de uten?
- Er det lister rundt dørene og vinduene?
- Har listene utskjæringer eller en spesiell farge?
Det er også lurt å studere andre detaljer:
- Har huset trepanel? Er det stående eller liggende, med profil eller uten?
- Hvordan er vindskier, mønebord, gesimser og hushjørner utformet?
- Hvordan er overgangen mellom forskjellige materialer løst?
Gamle håndverksdetaljer
Hvis det er vanskelig å gjenskape gamle håndverksdetaljer i det nye tilbygget, kan du ta med elementer fra det gamle i en moderne utforming av de nye detaljene. Se på hva andre med lignende hus i nabolaget ditt har gjort eller hent inn ekspertise fra en arkitekt eller annen fagperson.Tips!
- Sørg for at installasjoner som solcellepaneler eller varmepumpe synes så lite som mulig på fasaden eller taket, eller prøv å integrere installasjonene på en god måte.
- Tenk gjennom hvor i veggen du plasserer dører og vinduer. Plassering helt ytterst i fasadelivet gir et mer jevnt fasadeuttrykk, mens dype vindusnisjer bryter opp fasaden og skaper skyggevirkning.
- Unngå løse sprosser for vinduer og dører. Dette skaper uheldige reflekser i vinduene.
-
Velg en farge som passer sammen med huset du skal utvide og med fargene i nabolaget
Farger som passer sammen med hverandre skaper harmoni og øker trivsel. Det er også en fordel å begrense antall farger på en bygning for å oppnå et rolig utseende.
Farger kan skape balanse
Visste du at vi ser farger før vi ser form? Lik fargebruk kan binde sammen forskjellige bygningsdeler eller byggedetaljer, mens bruk av forskjellige farger kan skape variasjon og kontrast.Velger du for eksempel en liggende trekledning på tilbygget i stedet for den stående kledningen som det eksisterende huset har, kan du bruke samme farge for begge kledningene for å binde sammen den gamle og den nye delen av huset.
Krevende løsning: Det har blitt valgt et moderne preg for tilbygget. Tilbygget skiller seg fra det eksisterende huset i takform, vindusutforming og kledningsretning. Når det i tillegg velges en annen overflatebehandling og farge, går helheten mellom tilbygget og det eksisterende huset tapt.
Tommelfingerregler for god fargebruk
- Bruk ikke mer enn 3-5 farger på fasaden for huset og tilbygget.
- Velg helst én hovedfarge på de største flatene, som yttervegger. Noen ganger kan du også velge to hovedfarger for å skille for eksempel mellom større bygningsdeler, men dette er krevende og trenger god fagkunnskap. Det er viktig at de to hovedfargene harmonerer med hverandre. Husk at fargen på taket allerede kan utgjøre én av hovedfargene.
- Aksentfarger skal harmonere med hovedfargen og samtidig framheve den. Du kan velge noen aksentfarger som du bruker for detaljer som vinduer, dører og kanskje vindskier. Det kan også være farge til taktekking, sokkel eller grunnmuren.
- En kontrastfarge kan gi en positiv spenning til husets farger som ellers skal harmonere med hverandre. Det kan være fint å markere mindre, men synlige elementer, som hovedinngangsdør, med én egen farge i kontrast til hovedfargen.
- Materialer som tre, naturstein eller betong kan brukes uten at de må overflatebehandles, Her vil den naturlige fargen på materialet prege utseendet på huset.
- Harmoni i farger kan du få til ved farge- eller nyanselikhet. Fargelikhet betyr at du bruker én farge, men i mange forskjellig varianter av lyshet. Nyanselikhet betyr at du kan velge forskjellige farger, men de skal alle ha samme lyshet i seg.
Tips!
- Å bruke en godt gjennomtenkt fargepalett er viktig. En fargepalett består av hovedfarge(r), aksentfarger og én kontrastfarge. Synes du det er vanskelig å velge riktig farge for tilbygget med detaljer? Du kan få hjelp til å lage en fargepalett på nettsida til de fleste fargeleverandørene. Spør gjerne arkitekter, fargerådgivere eller andre kvalifiserte fagfolk om fargevalg og type maling.
- Noen småhusområder, for eksempel gjenreisningshus i Nord-Norge, preges historisk av en rik fargebruk. I disse områdene er det viktig å videreføre fargebruken, slik at karakteren på området blir tatt vare på.
- Hvitt eller grått anses ofte som tidløse farger og derfor som et trygt valg, men det kan føre til at fargeidentiteten på noen steder blir forringet og bydeler blir grå. Hvis ikke nabolaget ditt tradisjonelt er preget av hvite eller grå hus, eller kommunen din krever at tilbygget skal være hvitt eller grått, så vær modig og bruk farge.
- Dagslyset har et blåstikk i seg og det påvirker hvordan vi opplever fasadefarger. Farger vil ofte oppfattes sterkere og noe kaldere utendørs, enn innendørs. Dette inntrykket forsterkes jo lengre nord du kommer. Det kan derfor være lurt å male noen prøveplater som er minst 1m2 store, og henge dem opp på veggen utendørs for å vurdere fargen. Husk at ulike overflater gjengir fargene forskjellig.
- Fargen på grunnmuren av et hus har mye å si for husets helhetsinntrykk. Hvite overflater kan fort se skitten ut mot snø, og slitasje blir lett synlig. Det kan være lurt å velge samme lyshet grunnmuren som på fasaden, eller mørkere.
- Et område er ofte satt sammen av et spekter med ulike farger, som danner områdets karakter. Det er viktig at ditt hus tilpasser seg denne. Sterke kontraster mot omgivelsene bør være unntaket og forbeholdt signalbygg som for eksempel skoler, kirker eller kulturhus.
Tipsene er inspirert av boka "Farger til folket!" av forfatter Dagny Thurmann-Moe.
-
Velg få og varige materialer for tilbygget
Bruker du få materialer i god kvalitet gir du tilbygget et solid utseende og det varer lenge. For å skape et helhetlig uttrykk, kan det være lurt å velge samme type materialer for tilbygget som i den opprinnelige bygningen.
God løsning: Tilbygget til høyre har samme overflatemateriale som skaper en god sammenheng mellom hovedhus og tilbygg. Ved å gi tilbygget en mørkere fargetone, mindre volum og en tilbaketrukket plassering kommer formen til hovedhuset tydelig fram og karakteren bevares.
God løsning: Her er det oppført et tilbygg i tegl, som er et varig materiale. Tilbygget avviker fra det eksisterende huset i farge, materiale og detaljer, men samspillet mellom de to bygningskroppene skapes gjennom gode proporsjoner. I tillegg blir mellombygget en formidler mellom nytt og gammelt. Prosjektet her er veldig godt løst, men krever høy arkitektfaglig kunnskap.
Hvordan kan du finne riktige materialer for tilbygget?
Sjekk hvilke materialer som er brukt på de forskjellige bygningsdelene av det eksisterende huset. Se på sokkel, vegger, vinduer og dører og taket. Er materialene av en god kvalitet og har et utseende som du gjerne vil beholde, kan det være lurt å bruke disse også for tilbygget.Egenskaper og virkning av materialer
Noen materialer har en glatt overflate (som glass), andre er ru (som puss) eller har en karakteristisk struktur (som tre). Noen virker tunge (betong, korrugerte stålplater), andre oppleves som lette (tre). Velg det som passer best til huset ditt og området.Tips!
- Det er som regel lurt å begrense antall materialer til maksimalt fire forskjellige.
- Unngå blanke overflater som store glassfelt, blank takstein og blankt metall i kledninger eller som beslag. Disse overflatene kan gi uønskete refleksjoner til omgivelsene og kan påvirke naboer og dyr. De kan også bli et fremmedelement sett fra avstand, særlig i naturen og landlige strøk.
- Naturmaterialer eldes med verdighet og kan være et godt valg.
- Materialer som gir seg ut som noe annet materiale enn det som det er (puss på plate, eller teglimitasjon på plate), skaper forvirrende signaler. Unngå helst et slikt valg.
- Velg helst samme glasstype for vinduer i tilbygget som i det eksisterende huset, om det er mulig. Soldempende glass gir for eksempel en helt annen virkning enn glass uten soldemping.
-
Farger, materialer og detaljer er viktig å se i sammenheng
Valg av farger og materialer henger nøye sammen med utformingen av detaljene. De kan forsterke eller svekke hverandres virkning, avhengig av hvilke valg du tar.
Tilbygg til enebolig i Stavanger (til høyre): Her har man valgt å utforme tilbygget som en kontrast. Dette forsterkes med valg av farge. Hvorvidt dette er en god eller dårlig løsning er omstridt. I dag anbefales det å skape et større slektskap mellom nytt og gammelt.
God løsning: Boligen har fått et ganske stort tilbygg i et moderne formspråk som er bundet sammen med det eksisterende huset med et litt lavere og tilbaketrukket inngangsparti. Her har det nye tilbygget tatt den visuelle føringen ved sin fremtredende plassering mot adkomsten. Det er tilbygget vi legger merke til først, og det er utført fint med treverket i to ulike farger som skaper et spennende samspill. Det lyse treverket går igjen i inngangspartiet og binder det hele sammen. Tilbygget har en egen karakter og løfter i dette tilfellet den eksisterende boligen, som er ganske anonym. I dette tilfellet er resultatet blitt veldig bra, takket være godt og profesjonelt arkitektfaglig arbeid.
Farge på materialer og bygningsdetaljer
Ulik fargebruk for forskjellige materialer eller bygningsdetaljer kan forsterke opplevelsen av disse, mens bruk av samme farge for disse kan svekke den.Anonyme bygningsdetaljer og materialer på et hus kan du om ønskelig fremheve ved bruk av farger. Ønsker du en nedtonet fargebruk for huset kan materialbruk og fine bygningsdetaljer gjøre huset ditt spennende. Men husk at bruk av farger har den største effekten.
Farger kan brukes til å skape balanse mellom tilbygget og det eksisterende huset ditt. Velger du for eksempel en annen form på vinduene i tilbygget enn i bygningen du skal bygge inntil, kan bruk av samme farge på vinduene skape sammenheng mellom gammelt og nytt.
God løsning: Laftehus til høyre har fått et tilbygg med liggende trekledning og en moderne vindusutforming og plassering i fasaden. Lik fargebruk på trekledningen og vinduer skaper helhet mellom tilbygget og eksisterende huset.
Hvordan fremheve eller skjule detaljer
Du kan fremheve fine håndverksmessige detaljer, som utsmykking av søyler ved inngangsparti eller løvsagsutskjæringer i gavler og rekkverk, ved å male dem i en annen farge. Men du kan også skjule uheldige detaljer med bruk av like farger.På bildet til venstre: Farge fremhever detaljer av listverk. På bildet til høyre: Detaljer er lite synlig fordi farge mellom listverk og veggen er nesten lik.
Ved bruk av lik farge kan du skjule uheldige detaljer. Se de tre vertikale forsterkningene av yttervegg midt på veggen, som er montert i etterkant.
Byggedetaljer og materiale
Byggedetaljer utført i forskjellige materialer vil gi ulike visuelle uttrykk. For eksempel vil et rekkverk i tre oppleves annerledes enn et rekkverk i glass eller stål. På samme måte vil taktekking med tynne skiferplater oppleves annerledes enn tekking med tykkere takstein.Materiale og overflatebehandling
Samme materialbruk, men med forskjellig overflatebehandling kan gi materialet forskjellig karakter. Eksempler kan være beis eller maling av tre, ru eller slipt naturstein eller glatt betong og betong med bordforskaling. Vær bevisst i valg av overflatebehandling og hvilke egenskaper av materialet du ønsker å fremme.Betongelementer med glatt overflate kan gi et mer industrielt/moderne preg. Se de to eksemplene under.
Farge kan understreke materialets egenskaper. Bruker du oljebeis kan strukturen i trekledning løftes fram, slik som på bildet under til høyre. Strukturen i materialene løftes ikke fram på samme måte ved bruk av vanlig maling, se bildet av sommerhuset under til venstre.