Form, volum og proporsjoner
En god regel er å tilpasse tilbygget til husets form, volum og proporsjoner. Dette har stor betydning for opplevelsen av helheten. Behold så mye som mulig av formen på det eksisterende huset. Med disse enkle grepene kan du ivareta husets egenart.
-
La volumet til tilbygget være mindre enn volumet til huset
Med et mindre volum på tilbygget sikrer du at det blir mindre dominerende i opplevelsen av husets nye form. Slik kan du også bidra til å bevare det eksisterende husets karakter.
Må du likevel ha et stort tilbygg?
Er du av praktiske grunner likevel nødt til å velge et større volum for tilbygget ditt, bør du finne en god måte for hvordan tilbygget slutter seg til det eksisterende huset. Erfaring viser at du kan få til dette ved bruk av for eksempel et mindre mellombygg.Tips!
- Volum av et hus er summen av husets høyde, bredde og dybde – det vil si den romlige utstrekningen disse til sammen danner.
-
Formen på tilbygget og det eksisterende huset skal spille godt sammen
Tilbygget bør underordne seg det eksisterende husets form. Takform og takvinkel er spesielt viktige former å videreføre i tilbygget.
Enebolig med tilbygg til venstre
Tilbygget til venstre er trukket inn fra husets gavlvegg og er tilpasset i takform og volum. Formen til det eksisterende huset kommer klart frem og husets karakter bevares.Hva slags form har huset ditt?
Formen av huset ditt kan bestå av et samlet og enhetlig volum, som en kube. Formen kan også være sammensatt av flere volumer, som et rektangel for byggets kropp og en pyramide for byggets tak. Volumene gir til sammen huset sin ytre form. Formen er huset sett uten detaljer som vinduer, dører eller fasadematerialer.Kolonihage, form sammensatt av flere volumer
Illustrasjonen viser forskjellige små hus i en kolonihage på en strand. På det ene huset er det avmerket med farge de forskjellige geometriske figurene/volumene dette huset er satt sammen av.Kolonihage, husets ytre/samlet form
Denne illustrasjonen viser samme hus som på illustrasjon over, men den grønne markeringen tydeliggjør husets form. Formen av et huset i landskapet kan man også kalle husets silhuett. Selv om husene her har noe forskjellige former oppleves de som en helhet på grunn av en omtrent lik størrelse av formen.Velg en form og volum som passer til det eksisterende huset
Tilbygg vil ofte endre husets hovedform og karakter. Det kan påvirke helhetsinntrykket til huset ditt. Form og volum må ses i sammenheng og det er viktig å velge dem med omhu.Kolonihage, større tilbygg
Dårligere løsning: På dette bildet ser du igjen de fire ulike formene til hagebyhusene over. Det har blitt lagt til et større volum/tilbygg i rød til et av husene. Husets form har blitt mye større, og formen passer ikke lengre til de andre husene. Huset har endret sin karakter og gått fra å være et lite hagebyhus, til å bli et mer vanlig bolighus.Kolonihage, mindre tilbygg
Bedre løsning: I denne varianten har hagebyhuset til høyre igjen fått et tilbygg. Men tilbygget består denne gangen av et mye mindre volum. Husets form/silhuett blir noe endret, men den passer fortsatt til de andre husene, da formen og volumet underordner seg eksisterende hus. Huset har beholdt sin karakter som et lite hagebyhus.Takformen betyr mye for husets form
Det er derfor en fordel å velge samme takform og takvinkel for tilbygget, og et volum som bevarer formen til det eksisterende huset.For husets form er det også viktig å se hvordan det nye og det gamle taket kan møtes på en god måte.
Eksempler for langvegg, husets lange side:
God løsning (til venstre): Dette er en god løsning fordi tilbyggets tak unngår å ødelegge takformen på det eksisterende huset. Helhetsinntrykket blir bevart.
Dårligere løsning (til høyre): Dette er en mindre god løsning fordi tilbyggets tak bryter halvveis inn på det eksisterende taket.God løsning (over til venstre): Her ser du tydelig formen på hovedhuset fordi tilbygget er trukket litt inn fra hjørnet, slik at det gamle hjørnet fortsatt er godt synlig. Videre møtes takskjeggene på det nye og det gamle taket. Det gir et rolig inntrykk.
Dårligere løsning (over til høyre): Her har tilbygget blitt til en utvidelse av endeveggen (gavlen). Det gamle hjørnet til huset er borte, og gavlen får en mer fremmed form.God løsning (til venstre): Her ser du tydelig formen på hovedhuset fordi tilbygget er trukket tydelig inn fra hjørnet til hovedhuset, og formen av hovedhuset er godt synlig. Takmønet på hovedhus og tilbygg ligger på samme nivå, og dette gir et rolig inntrykk. Videreføring av den eksisterende takformen sikrer at tilbygget harmonerer godt med hovedhuset. Størrelsen på tilbygget, ikke minst på takflatene, er godt tilpasset hovedhusets dimensjoner.
Dårligere løsning (til høyre): Selv om tilbygget er trykket godt inn fra hovedhusets hjørner, oppleves tilbygget som et mer fremmed element. Årsaken er at det er valgt en annen takform for tilbygget enn for hovedhuset, og at den nye takflaten virker stor i forhold til hovedhuset. Tilbyggets og hovedhusets proporsjoner harmoniserer derfor mindre godt med hverandre. Tilbygget underordner seg ikke godt nok hovedbygningens form. Hovedhuset mister en god del av sin opprinnelige karakter.Eksempler for gavlvegg, husets korte side:
God løsning: Dette er gode løsninger fordi tilbygget viderefører takformen og taket ligger under takutstikket til det eksisterende huset. På grunn av dette og fordi det er valgt et mindre volum for tilbygget, underordner det seg det eksisterende husets form og bevarer helhetsinntrykket. Dårligere løsning (de røde): Dette er mindre gode løsninger, fordi takformen ikke videreføres. På denne måten virker tilbygget som et fremmedelement. I størrelse og form bør tilbygg med takterrasse og verandaer utgjøre en del av bygningskroppen. Større tilbygg med takterrasse på gavlvegg til hus med saltak er ofte en utfordring og bør unngås.
God løsning: Her er uteplassen plassert innenfor husets hovedform. Dette er en god løsning fordi tilbygget er en ren forlengelse av bygningskroppen og takformen blir videreført. Proporsjoner og formen til huset opprettholdes. Helhetsinntrykket bevares.God løsning: Dette er en god løsning fordi tilbygget er en ren forlengelse av bygningskroppen. Takformen blir videreført. Proporsjon og form til huset opprettholdes. Helhetsinntrykket bevares. Når du likevel må velge en annen takform
Er det gode grunner for å velge en annen takform for tilbygget, for eksempel pulttak i stedet for saltak, så kan det være smart å videreføre takvinkelen til det eksisterende huset.Tilbygg til småhus. Foto: Haarklau og Lindeberg AS Tilbygget har beholdt det eksisterende husets takvinkel. Det gir et godt helhetsinntrykk til tross for ulik takform. Mellombygget er noe lavere enn tilbygget og det eksisterende huset, og sørger for en god overgang mellom takformene.
Husets eksisterende form bør bevares eller kunne kjennes igjen
Dersom utvidelsen ikke fører til at hovedformen endres til det bedre, bør den eksisterende formen på huset komme klart fram også etter at tilbygget er ferdig. Se eksempler under.Tilbygg til firemannsbolig, Trondheim
God løsning: Tilbygg til høyre med balkonger. Utvidelsen i husets lengderetning er trukket noe inn fra langveggens fasade. Utforming med store vinduer og et luftig balkongrekkverk tydeliggjør tilførselen. Takformen, fasadematerialer og farge er videreført i tilbygget. Sammen med gode proporsjoner skaper dette en helhet mellom gammelt og nytt.Tilbygg til funkishus Ruglandveien 25 på Jar. Arkitekt: Jan Stensrud. Foto: Maria Svanevik
God løsning: Den eksisterende eneboligen i funkisstil har fått et nytt inngangsparti. Tilbygget er trukket tydelig inn fra husets hjørne i gavlveggen. Både i volum og takutforming underordner tilbygget seg det eksisterende huset. Tilbygget viderefører materialbruk, men i en annen farge. Til sammen bidrar dette til at husets eksisterende form kommer klart fram og husets karakter bevares.
-
Riktige proporsjoner kan skape harmoni mellom tilbygget og huset som skal utvides
Proporsjoner betyr at forholdet mellom lengde, bredde og høyde på selve tilbygget er riktig, og også at forholdene er tilsvarende mellom tilbyggets dimensjoner og det eksisterende huset. Et annet eksempel er hvordan dører og vinduer er utformet og plassert i forhold til hverandre.
Alle elementene som utgjør fasadene, må spille godt sammen. Se de to gode eksemplene nedenfor.
Enebolig i Oslo. Foto: DiBK
Tilbygg hytte Hedalen, side og front. Arkitekt og foto PML Arkitektur AS.png God løsning: Det lille tilbygget har fått et moderne formspråk, men tilpasser seg godt den eksisterende hytta i proporsjoner, takvinkel, materialbruk og farge. Det lille mellombygget med glass skaper en god overgang mellom de to formene. Tilbygget underordner seg fint den eksisterende hytta ved å ligge tilbaketrukket og å tilpasse seg de eksisterende bygningshøydene.
Forholdet mellom bredde og høyde
Det er avgjørende at et element får gode proporsjoner i seg selv og i forhold til andre elementer. Et vindu må for eksempel ha et godt forhold mellom bredde og høyde på vinduet, men også et godt forhold mellom de ulike glassrutene. Det vil si at det er viktig hvordan inndelingen av vinduet blir.Størrelse på verandaer og terrasser
Størrelsen på verandaer, balkonger og terrasser må tilpasses størrelsen på det eksisterende huset. Blir de for store mister huset fort sin form og karakter.Villa Sarbuvollen i Bærum. Til venstre: Ny veranda. Til høyre: Detalj fra ny veranda. Arkitekt: R21. Foto: Krafftwork God løsning: Her er verandaen relativt stor, men konstruksjonen er lett og transparent. Dermed er formen til bygningen fremdeles tydelig.
To nye verandaer på bolig i Stavanger. Krevende løsning: Verandaene er store og stikker mye ut fra fasadelivet. Husets form blir noe utydelig. Tilbyggene tar opp store deler av arealet til den eksisterende fasaden. Konstruksjonene er lukket og kan oppleves som dominerende.
Tips!
Er det vanskelig å finne de gode proporsjonene? Se våre generelle råd om proporsjoner