Plassering av tilbygget i omgivelsene
Plassering av tilbygget kan ha mye å si for blant annet solforhold og atkomstmuligheter. Gjør du små grep ved plasseringen, kan du få et tilbygg som løfter hele byggets uttrykk og samtidig styrker de gode kvalitetene rundt huset som gir trivsel og liv.
-
Hvilke kvaliteter har tomta du skal bygge på?
Kvaliteter som skjermede, solrike uteplasser, flott utsikt, fin vegetasjon og en fjellknaus kan være verdier som gjør din eiendom spesiell.
Finn de gode kvalitetene og velg en plassering for tilbygget som kan styrke disse kvalitetene.
Ta vare på solrike arealer
Prøv å plassere tilbygget slik at det ligger best mulig i forhold til sol og skygge både med tanke på rommene inne i huset og uteområdet. Dersom du kan plassere tilbygget i nord- eller østenden av tomta, kan dette bidra til at du bevarer solrike arealer mot sør og vest. Tenk også på nabobebyggelse, store trær eller fjellformasjoner som kan gi skygge til eiendommen din.
Ta vare på vegetasjon
Kan du plassere tilbygget slik at du tar vare på fin vegetasjon eller en fjellknaus, så er det en fordel for miljø og verdien av eiendommen.Plassering av et bygg er en kompleks oppgave
Tilbygget skal gi mer plass innendørs, og samtidig styrke de utvendige kvalitetene.Når du skal plassere tilbygget må du i tillegg:
- ta hensyn til gode atkomst- og utsiktsmuligheter
- lage utearealer skjermet for støy, vind og vær, samt innsyn fra naboer
- vurdere grunnforholdene
- sjekke om utvendige ledninger kommer i konflikt med det du skal bygge
- å ta hensyn til kvaliteter på naboeiendommene
Det er ofte vanskelig å se sammenhengen mellom disse faktorene og komme fram til den beste plasseringen av tilbygget. Det kan derfor være lurt å spørre fagpersoner, som en arkitekt, om hjelp.
-
Bevar eksisterende terreng og unngå store høydeforskjeller
Du kan spare både lommeboka og miljøet hvis du tilpasser tilbygget til eksisterende terreng og vegetasjon. Da unngår du å lage sår i landskapet, samtidig som du unngår sprenging, fylling og transport av masser.
Unngå store fyllinger og utgravinger
Unngå at tilbygget blir stående på store fyllinger eller utgravinger som danner kunstige sletter eller hyller. Dette blir ofte lite attraktivt og koster mye tid og penger.Unngå stor høydeforskjell og bevar vegetasjon
Det er lurt å unngå store høydeforskjeller mellom tilbygget og det eksisterende terrenget. På denne måten får du som regel et tilbygg som glir godt inn i det naturlige terrenget og i vegetasjonen. Du slipper også mørke og lite brukbare utearealer under tilbygget.Klarer du å ta vare på frodig vegetasjon, som et gammelt tre, en fin hekk, eller en fjellknaus, kan du skape fine opplevelser av hagen og huset ditt.
Finn ut høydeforskjellene på tomta for å kunne velge plassering og form på tilbygget
En større tomt, som kan se flat ut, kan fort ha noen meters fall likevel. Det er viktig å være bevisst på dette når du skal plassere tilbygget.Tips!
- På flate tomter (skråning mindre enn 1:8) kan et tilbygg stort sett bygges uten stor sokkel.
- På brattere tomter (skråning mer enn 1:8) bør tilbygget bygges med underetasje. Dette kan påvirke plasseringen, den innvendige planløsningen og atkomst ute/inne.
- Veldig bratte tomter med fall på mer enn 1:3, krever spesiell tilpasning av tilbygget. Her er det lurt å hente inn hjelp av en arkitekt eller byggmester.
Er du usikker hvordan du kan finne høydeforskjellene på tomten din?
Du kan hente inn situasjonskart med høydelinjer for eiendommen din fra kommunen, men det er lurt å sjekke om høydelinjene på kartet og på eiendommen stemmer overens. Du kan be et oppmålingsfirma eller en annen bygningskyndig om hjelp til dette, men du kan også finne det ut på egenhånd. Alt du trenger er en vannslange og en tommestokk. Vannet i begge endene av vannslangen vil alltid være på samme nivå og dermed i vater. På det laveste punktet må du løfte slangen for å unngå at vannet renner ut. Mål med tommestokken hvor høyt du må løfte slangen. Tommestokken viser høydeforskjellen.
-
En god utnyttelse av tomta
Plasseringen av tilbygget ditt kan bidra til å styrke eller til og med forbedre utnyttelsen av tomta.
For å utnytte tomta best mulig, er det smart å tenke på at atkomst, uteoppholdsarealer og lagring skal fungere bra selv etter tilbygget er ført opp.
Atkomst
Det kan være lurt å plassere tilbygget slik at det ikke ødelegger gode atkomstmuligheter. Gode atkomstarealer er som hovedregel plassert nærmest kjøreatkomsten fra vei, slik at minst mulig av arealet på tomta går bort til dette. Prøv å ha i bakhodet om plasseringen av tilbygget ditt fører til at du må endre atkomstveier til huset eller påvirker parkering.Bevar de gode arealene
Pass på at plasseringen av tilbygget ikke fører til at fine uteområder ødelegges. Dette kan for eksempel være at tilgangen til sol blir borte eller ved at arealene blir delt opp i for små biter som gjør dem mindre brukervennlige.
-
Sørg for at tilbygget passer inn i omgivelsene
Store tilbygg kan påvirke hvordan landskapet og nabolaget oppfattes, også fra avstand. Det er derfor viktig at tilbygget blir plassert slik at det går godt sammen med omgivelsene.
Tilpass tilbygget til landskapet
Et tilbygg vil alltid påvirke omgivelsene. Dette kan du oppleve fra nært hold, men også fra avstand, om huset for eksempel ligger i kupert eller bratt terreng. Et godt tilbygg harmonerer med omgivelsene. Det er derfor viktig at også tilbygget ditt blir plassert slik at det underordner seg de synlige landskapstrekkene.Synlige trekk i landskap
Synlige trekk i landskapet er linjer som kan dannes av vegetasjon, som en skog eller et fjell, men også av en bygningsgruppe som nabolaget ditt. Horisonten er den synlige linjen mellom jorden og himmelen. Se illustrasjon nedenfor.Blå linje følger toppen av fjellet. Den er samtidig den synlige horisont-linjen. Grønn linje går mellom nærmeste fjell med vegetasjon og fjellformasjon lenger bak. Oransje linje følger toppen av bebyggelsen. Det kan være flere husgrupper som hver for seg danner en linje. Gul linje er linjen mellom fjord og fjell.
Bevar typiske trekk i landskapet
Prøv å plassere tilbygget slik at silhuetten (form og volum) ikke bryter de typiske trekkene i landskapet, som dannes av for eksempel bakker, vegetasjon, eller bebyggelse.Forsterk typiske trekk i landskapet
Med noen små grep kan du også forsterke viktige landskapstrekk. For eksempel kan husets takvinkel følge fall i terrenget, og hytter med grønt tak kan skli godt inn i naturen.Fjernvirkning
Opplevelsen av et hus fra avstand kalles fjernvirkning. Fjernvirkningen kan påvirkes av faktorer som hvor bygget er plassert, formen, volumet, belysning, farge og materiale. Det er lurt å unngå store, høye volumer, spesielle former, en overdreven belysning, skinnende materialer og farger som skiller seg ut fra nabolaget. Disse kan fort ødelegge en harmonisk opplevelse av omgivelsene de er plassert i.Tips!
Er det vanskelig å finne de typiske landskapstrekkene du bør forholde deg til?
En enkel måte kan være å ta bilder av eiendommen med det eksisterende bygget fra nært hold og fra avstand. Her må du se litt an hva som er relevant for eiendommen din. Bor du i en dal mange ser ned på, eller er den på et høydedrag mange ser opp til? Er området ditt helt flatt, så sjekk om eiendommen med bygget kan ses fra noen viktige punkter i gateløpet, veier eller stier rundt.Slik går du fram:
- ta bilder fra typiske steder huset ditt vil bli sett fra
- se så på fotoene og marker de typiske landskapstrekkene.
- prøv deretter å plassere tilbygget slik at det helst ikke bryter disse linjene
Du kan prøve ut ulike plasseringer ved å skissere dem inn i bildet. Etterpå kan du for eksempel få hjelp fra en arkitekt med å tilpasse plasseringen og overføre plasseringen til byggetegningene.
-
Bebyggelsesstruktur
Et tilbygg kan endre mønsteret som bygningene danner på tomta di. Det kan både styrke og svekke bruksverdien av utearealene med hensyn til klima, utsikt, innsyn og muligheter for kontakt eller isolasjon. Dette gjelder også for hvilken plassering tilbygget har sett opp mot mønstre i bebyggelsen i nærområdet. Feilplassering av tilbygget kan ha stor effekt for både deg og naboene.
Hva menes med bebyggelsesstruktur?
Med bebyggelsesstruktur menes det geometriske mønsteret bygningene er organisert etter på den enkelte eiendommen, men også i nærområdet. Organiseringen påvirkes av forhold mellom husene, til veier, ferdselslinjer, bekkeløp, landskap/terreng og grøntdrag.Hva menes med nærområdet?
Med nærområde menes et område som omfatter tilgrensende eiendommer, eiendommer som er gjenboere, samt eiendommer langs begge sider av tilliggende vei/veier.Slik finner du en god plassering for tilbygget med tanke på bebyggelsesstruktur:
- Sjekk om det finnes en reguleringsplan for ditt område som gir føringer for plassering. Hvis ja, så følg den.
- Finn fram et kart som viser eiendommen din og nærområdet.
- Gå rundt i området. Se etter det eksisterende, typiske mønsteret som bygninger danner på eiendommen din. I nærområdet kan du se etter mønster i veier, ferdselslinjer, landskap, terreng og grøntdrag.
- Prøv så å plassere tilbygget slik at det best mulig ivaretar dine behov og samtidig passer godt inn i strukturen som er typisk for din eiendom og ditt nærområde. Dette kan være at du følger for eksempel:
- avstanden til vei, avstanden bygninger har til hverandre og avstanden til grøntdrag
- fotavtrykket bygninger har i ditt område (se eksemplene under)
- møneretning og orientering av bebyggelse (mest relevant for nybygg)
Er det vanskelig å finne det typiske mønsteret i bebyggelsesstrukturen? Ta kontakt med en arkitekt eller en byggesaksbehandler for å få hjelp.
Eksempler på plassering