Vil at eksperter engasjerer seg i EUs byggevareforordning

Som bruker, produsent eller forhandler av byggevarer, er norske aktører berørt av EUs byggvareforordning. Direktoratet for byggkvalitet ønsker nå at flere vil være med å påvirke regelverket når forordningen nå skal revideres.

Sist endret 27.03.2023

Byggevareforordningen fastsetter regler for omsetning og markedsføring av byggevarer i EØS-området. EU vil nå revidere byggevareforordningen. Når en ny forordning trer i kraft, gjelder den i alle EØS-landene, på lik linje med de enkelte lands egne lover. Gjennom EØS-samarbeidet har Norge muligheter til å påvirke hva som blir besluttet.

– En revisjon av forordningen betyr endringer for oss i Norge. Det aller beste er om dyktige norske fagfolk blir med å påvirke hva som besluttes i EU. Det indre markedet gir også store muligheter for produsenter. Vi håper næringen kjenner sin besøkelsestid og vil delta i dette viktige arbeidet, sier direktør i Direktoratet for byggkvalitet, Per-Arne Horne.

Fri handel i et enormt marked

Byggevareforordningen stiller krav til at alle byggevarer skal dokumenteres. Dette er viktig for å sikre fri handel og rettferdig konkurranse på tvers av landegrenser for norske produsenter. Det er også en forutsetning for at de som bygger skal kunne ta godt opplyste valg.

I Norge er byggenæringen vår største fastlandsnæring, og vi omsetter byggevarer for mer enn 100 milliarder hvert år. Byggevarer som ikke produseres i Norge, importeres i hovedsak fra EU/EØS-land. I EU bidrar byggevareindustrien med 10 prosent av EUs samlede verdiskaping, og skaper 25 millioner årsverk.

Vil engasjere arbeidsgrupper fra bransjen

– Arbeidet med revisjonen av byggevareforordningen startet allerede i 2016. Det er et stort og møysommelig arbeid, og nå er prosessen kommet så langt at vi har konkrete tema bransjen kan gi innspill til, sier Martin Schreck, sjefingeniør i DiBK.

Arbeid med revisjonen består av to hovedprosesser:

  1. revisjonen av den eksisterende byggevareforordningen (CPR)
  2. revisjonen av det underliggende regelverket i byggevareforordningen (CPR Acquis)

Prosessen med CPR Aacquis startet i fjerde kvartal i 2021 ved å gjennomgå̊ regelverket for de to produktgrupper:

  • prefabrikkerte normale / lette / autoklaverte luftbetongprodukter
  • strukturelle metallprodukter og tilsvarende

I fjerde kvartal i 2022 startet ytterligere to nye grupper:

  • armering og forspenning av stål til betong og tilhørende bygningsutstyr
  • dører, vinduer, sjalusier, porter og tilhørende bygningsutstyr

Flere kategorier vil komme til etter hvert. I tillegg er arbeidet med en tematisk undergruppe som omhandler «miljømessig bærekraft for byggevarer» startet opp.

Veien videre

– Vi ønsker å etablere et bransjesamarbeid i Norge og ha innledende møter i arbeidsgrupper allerede denne våren. Det dreier seg ikke om fulltidsjobber, men om å lese seg opp på enkelte områder og dele av egen kunnskap, sier Martin Schreck, som håper at interesserte vil melde sin interesse til DiBK. 

I april 2023 gjennomføres oppstartsmøter i gruppene. Mai brukes til organisering av gruppenes arbeid, før arbeidet med å gi innspill til revisjonen starter for fullt i juni.

Ønsker du mer informasjon eller har du allerede bestemt deg for å delta kan du melde interesse til post@dibk.no eller til Martin Schreck direkte, msc@dibk.no.

[Legge inn illustrasjon]

  • Se oversikt over produktgruppene

ikon_Peker.svg Mer om byggevareforordningen

  • Gjennom EØS-avtalen er det norske markedet knyttet til det europeiske interne markedet og er forpliktet til å følge samme regelverk som resten av EU.
  • Byggevareforordningen sikrer kvalitet av byggevarer som oms ettes på markedet gjennom tilsyn av byggevarer. CE-merkede byggevarer kan omsettes i hele EØS-området.
  • Revisjonen av byggevareforordningen har følgende mål:
    • Forbedre det indre markedet for byggevarer og svare på medlemsstatenes regulatoriske behov. Dette betyr blant annet å rette opp mangler i gjeldende regelverk som angår publisering av standarder, håndheving av regelverket og markedstilsyn gjennom forenkling og digitalisering.
    • Bidra til mer bærekraftige byggevarer slik at man når målene for en grønnere og mer digital næring.
    • Innføre krav om at byggevarer tar hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Dette skal gjøres i tråd med det nye økodesignet for bærekraftig produktregulering.

Vil du delta?

Ønsker du mer informasjon eller vil delta, kan du melde din interesse til post@dibk.no eller direkte til Martin Schreck: msc@dibk.no.