Ofte stilte spørsmål
Listen viser totalt
ofte stilte spørsmål på kategori ‘’.
- Tittel
- Spørsmål
- Kategori
- Dato
-
- Branngardiner
- Spørsmål: Spørsmål: Bakgrunnen for min henvendelse er at det er brukt en svenskprodusert branngardin, med svenske typegodkjenningsbevis, i ett prosjekt jeg er brannteknisk rådgiver i. Dersom dere kan ha noen dokumentasjon som tilsier at dette produktet er godkjent i Norge, så ber jeg gjerne om at dere kan tilsende meg dette. Slik jeg vurderer dette så har dette produktet en svensk godkjenning (nasjonal godkjenning) ettersom produktgodkjenning er direkte linket mot Boverkets regelverk. Foreligger det en gjensidig Norsk - Svensk aksept, at bygningsprodukt med nasjonal godkjenning i Sverige også er godkjent for bruk i Norge – samt motsatt?
- Kategori: Brannsloknings- og brannvarslingsprodukter
- Dato: 08.07.2015
-
- Brannvarslingsanlegg
- Spørsmål: Spørsmål: Vet dere om det finnes preaksepterte brannvarslingsanlegg, eller om dere foretar noen vurdering av brannvarslingsanlegg?
- Kategori: Brannsloknings- og brannvarslingsprodukter
- Dato: 08.07.2015
-
- Brurekkverk
- Spørsmål: Spørsmål: Har dere noen rutiner eller regler for CE-merking av varer i henhold til standard NS-EN 1317-5. Vi er nå inne i en prosess med å få CE-merket vår brurekkverk i henhold til denne standarden, og i den forbindelse så lurer vi på om noen rutiner foreligger som vi skal forholde oss etter?
- Kategori: Veibyggingsprodukter
- Dato: 08.07.2015
-
- EN 16034
- Spørsmål: Spørsmål: Jeg ser at En 16034 er publisert på nettsidene til Standard Norge. Jeg har hørt at den fortsatt ikke er sitert i den Official journal. Kan standarden brukes?
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 08.07.2015
-
- Brannmaling
- Spørsmål: Spørsmål: Angående brannmaling, ser jeg at det er kommet krav til produktdokumentasjon av brannmaling. Gjelder dette for brannmaling for tre eller stål?
- Kategori: Brannbeskyttende produkter
- Dato: 08.07.2015
-
- Branntettingsprodukter
-
Spørsmål:
Spørsmål: Vi ønsker å selge branntettingsprodukter som er produsert i England. Det finnes ikke harmonisert standard for disse produktene og produsenten har ikke ETA. Produktene er testet og godkjent i hht CEN standard for brannmotstand.
Hva trenger vi av dokumentasjon?
Må vi ha teknisk godkjenning av norsk sertifiseringsorgan? - Kategori: Brannbeskyttende produkter
- Dato: 08.07.2015
-
- Unntak CE-merking
-
Spørsmål:
Spørsmål: Slik jeg forstår byggevareforordningen skal byggevarer CE merkes. Jeg har i den forbindelse noen spørsmål som det hersker forvirring omkring.
1. Er det slik at når en utarbeider en ytelseserklæring kan en CE-merke varen.
2. I artikkel 5 er det tatt inn unntak. Unntakene gjelder slik jeg tolker det, varer som er laget etter kundes mål og tegninger. Og varer som fremstilles på byggeplassen, og særunntaket som går på nasjonale særegenheter, kultur m.v.
3. Betyr unntakene at eks en stålkonstruksjon som utarbeides til en bestemt kunde ut fra kundens krav om ytelse, ikke har krav til CE-merking.
4. Hvis jeg eks. serieproduserer gitterdragere etter mine egne tegninger og selger dem som en generell byggevare. Oppstår da kravet om CE-merking. - Kategori: CE-merking
- Dato: 08.07.2015
-
- Blandebatteri kjøkken
-
Spørsmål:
Spørsmål: Forskrift / standard gjeldende for kjøkkenarmatur?
Har av rørlegger blitt fortalt at kjøkkenarmatur ligger under dette krav. Hvor finner jeg dette? - Kategori: Tapparmatur, byggevare
- Dato: 08.07.2015
-
- CE-merking av komposittstolpe for luftlinje
-
Spørsmål:
Spørsmål: Jeg undersøker muligheten for å CE-merke en komposittstolpe for luftlinjer i nettvirksomhet. Det virker som at det ikke finnes en harmonisert produktstandard for dette produktet, men for trestolper finnes EN14229. En annen nærliggende standard for produktet er EN40 eller EN 13706. Den siste er ikke en harmonisert produktstandard.
Er dette allikevel en byggevare som krever CE-merking?
Hvordan gjøres i tilfelle en frivillig CE-merking?
Hvem kan utføre en slik frivillig CE-merking eller eventuelle andre dokumentasjonskrav? - Kategori: CE-merking
- Dato: 08.07.2015
-
- Isoleringsprodukt fra Tyskland
- Spørsmål: Spørsmål: Lupotherm og Stratflex er to tyske isoleringsprodukter som er både TUV godkjent og CE merket i Tyskalnd. Hva skal til for at jeg skal kunne bruke disse produktene i et byggeprosjekt? Godkjenningspapirer er mottatt av produsenten. Harmoniserte tekniske spesifikasjoner er en regel som er inngått mellom EØS landene og EU. Norge er en del av dette. Ytelseserklæringen skal jo være på norsk eller annet skandinavisk språk så den må kanskje oversettes?
- Kategori: Isolasjonsprodukter. Sammensatte isolasjonssystemer
- Dato: 08.07.2015
-
- Brannglass
-
Spørsmål:
Spørsmål: Jeg har forsøkt å finne frem i dokumentet "Forskrift om dokumentasjon av byggevarer" for å se om hva som stilles som krav til dokumentasjon for brannglass som er testet i andre land enn Norge. Jeg finner ingen harmoniserte standarder som beskriver brannglass, og jeg antar derfor at reglene for ikke CE-merkede byggevarer gjelder for brannglassene. Dersom dette stemmer skal produsenten dokumentere produktegenskapene i brannglasset, og det må utarbeides en teknisk spesifikasjon for produktet. Jeg klarer ikke å se av oversendt dokumentasjon om dette er tilfredsstilt.
Er det mulig for produsenten å henvende seg til noe organ for å kontrollere om sitt produkt er godkjent for bruk i Norge? Hvem er det som kan sjekke noe slikt? - Kategori: Glass og glassprodukter
- Dato: 08.07.2015
-
- Oversettelse av ytelseserklæringer
- Spørsmål: Spørsmål: Hva er korrekt fremgangsmåte når man skal få oversatt en DoP/ytelseserklæring fra en europeisk engelsk/tyskspråklig leverandør til norsk? Hvem har lov/autorisasjon til å oversette?
- Kategori: Ytelseserklæring
- Dato: 08.07.2015
-
- Bruk av ETA-er utstedt før 01.07.2013
- Spørsmål: Spørsmål: Når det foreligger en gyldig ETA som er utstedt før 01.07.2013 (ikrafttredelse av byggevareforordningen i Europa), dvs. på basis av CPD og ikke CPR, er da CE-merking i henhold til denne ETAen i dag obligatorisk?
- Kategori: Overgangen fra byggevaredirektivet til byggevareforordningen
- Dato: 19.02.2015
-
- CE-merking av fasader
- Spørsmål: Spørsmål: Når det gjelder ce-merking og ytelseserklæring på sammensatte enheter, som f.eks fasade. Er det da hele enheten eller hver enkel komponent som skal dokumenteres?
- Kategori: Fasadesystemer og kledninger
- Dato: 19.02.2015
-
- Dokumentasjon av vinduer
- Spørsmål: Spørsmål: Jeg har restaurert gamle fredede vinduer og fått påmontert varevinduer. Vinduene dugger voldsomt mellom glassene og det skyldes mange forhold, sannsynligvis også lekkasje mellom glassene i varevinduet og rammen den er montert i. Restauratørene nekter å oppgi hvilket firma som har produsert vinduene. Det eneste dokumentasjonen som er gitt ut er FDV om at de må vaskes i lunket såpevann. Lurer på hvilke krav til dokumentasjon som de må ha. (varevinduene er spesiallaget til et enkelt bygg og ikke standard med de unntak fra regelverket som følger av det) og som kan si noe om kvaliteten? Vinduene ble levert i 2013 så den nye forskriften gjelder ikke.
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 12.02.2015
-
- Brannvinduer
- Spørsmål: Spørsmål: Jeg lurte på om det trenges norsk produktsertifisering for importerte brannvinduer som er testet til EI 30/60/120klassen.
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 12.02.2015
-
- Dokumentasjon av veggelementer
- Spørsmål: Spørsmål: Vi vurderer å bruke både Isolaft og/eller 3-visjon sine ytterveggselementer for å kunne tilby energibesparende laftehytter. Begge leverandørene er isolerte alternativer til laftet yttervegg, hvorav 3-visjon også kan levere elementer med tekniske egenskaper passende for passivhytter. Produktene er sammensatte av forskjellige elementer, men uttrykket er det samme som på laft. Nå er det slik at begge leverandørene ikke har teknisk godkjenning, men de har mange tekniske tester på brann, isolasjon, slagregn osv. 3-visjon sine tester er foretatt i Sverige, mens Isolaft sine er foretatt i Norge. På generelt grunnlag - Er det slik at lokale bygningsmyndigheter kan godkjenne bygningmaterialer som ikke har teknisk godkjenning? Til sammenlikning er det vel bygget titusenvis av prefabrikkerte bad i Norge uten teknisk godkjenning, men de har da på en eller annen måte fått både byggetillatelser og ferdigattester.
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 04.02.2015
-
- Stålskorsteiner
- Spørsmål: Spørsmål: Er det krav til norsk godkjenning (Sintef) for stålskorstein som er CE- merket og godkjent i.h.t. EN 1856?
- Kategori: Skorsteiner, avtrekkskanaler og tilhørende produkter
- Dato: 03.02.2015
-
- Krav til tilslagsmaterialer
- Spørsmål: Spørsmål: Hej, Kan i fortælle hvilke krav fint og groft tilslag til beton skal opfylde i Norge, produkterne er CE mærket iht. EN 12620 men vi har fået oplyst at der findes supplerende krav, vi kan dog ikke få overblik over hvilke. såfremt der findes supplerende krav vil vi også gerne vide hvordan vi skaffer de dokumenter de er nævnt i, eks. hvor de kan købes.
- Kategori: Tilslags- og fyllmaterialer
- Dato: 15.01.2015
-
- Dokumentasjon av branntettingsprodukter
- Spørsmål: Spørsmål: Vi ønsker å selge branntettingsprodukter som er produsert i Tyskland. Disse produktene har både CE-merking, ETA-approvals og Declaration of Performance (DoP). Produktene er også testet i hht EI60 og EI90, på lik linje som i Norge. Trenger vi enda mer dokumentasjon enn den vi allerede ha fra den tyske produsenten?
- Kategori: Brannbeskyttende produkter
- Dato: 09.01.2015
-
- Klammer til rør i rør systemer
- Spørsmål: Spørsmål: Kan det kreves Teknisk Godkjenning fra Sintef på rørklammer til varerør i et rør i rør system, og kreves det dokumentasjon iht." Forskrift om dokumentasjon av byggevarer" på dette produktet.
- Kategori: Rør, SINTEF-godkjenning og CE-merking
- Dato: 09.01.2015
-
- Lasbærende komponenter
-
Spørsmål:
Spørsmål: Er trapper i bygg beregnet som lastbærende komponenter på linje med bjelker og søyler?
Det gjelder krav til designanalyse og styrkeberegninger i forbindelse med EN 1090 sertifisering. - Kategori: CE-merking
- Dato: 11.11.2014
-
- Infrared heating
- Spørsmål: Spørsmål: I have a product IR heating system and I woud like to sell it in Norway. I was asking in Sintef to approve it, because the building companies asking me to get the approved the documents of this product but, but I got the answer that they cannot. What kind of documentation do I need?
- Kategori: Brannsloknings- og brannvarslingsprodukter
- Dato: 23.10.2014
-
- Produkter til elektro som bygges inn
- Spørsmål: Spørsmål: Kommer elektroartikler som f.eks veggbokser, takbokser, rør som det trekkes kabel i og kabler innenfor dette?
- Kategori: Rør, beholdere og produkter uten kontakt med drikkevann
- Dato: 23.10.2014
-
- Levering av traverskran fra Norge til Danmark
- Spørsmål: Spørsmål: KAMI fra DK skal levere en udreven traverskran inkl. løbekat der skal opsættes i en eksisterende bygning i Norge. KAMI skal ikke foretage installation / montage i Norge - men skal levere selve kranbjælkerne, løbekatten og spillet. Skal disse være godkendt og leveret ift. EN 1090? KAMI beregner konstruktionen, så spørgsmålet er om leverancen skal være fuldt CE-mærket efter EN 1090. Kan KAMI fraskrive sig ansvar for montagen da vi ikke skal varetage denne - men altså kun leverer delene, herunder ingen delmontager eller opsætning. Vi vil stå for både rådgivning (beregninger) samt være producenten.
- Kategori: CE-merking
- Dato: 22.10.2014
-
- Ytelseserklæring
- Spørsmål: Spørsmål: Vi har fått spørsmål om det er krav til ytelseserklæringer for elektriske produkter som bygges inn.
- Kategori: Sterk- og svakstrømskabler
- Dato: 29.09.2014
-
- Treelementer
- Spørsmål: Spørsmål: Hvilke krav stilles til godkjenning av veggelementer i tre? Produsenten hører til i Danmark og leverer allerede trehuselementer der. Elementene er laget helt ferdige inkl kledning, isolasjon, konstruksjonstre, vinduer og innvendig dampsperre. Det er ønskelig på sikt å inkludere innvendig kledning.
- Kategori: Trebaserte konstruksjonsprodukter og elementer
- Dato: 29.09.2014
-
- Egenskapsdokumentasjon av produkter i byggverk
- Spørsmål: Spørsmål: Er det tilstrekkelig at UTF entreprenører har en egen mappe hvor alle egenskapsdokumenter for materialbruk i byggene/anleggene oppbevares. Ved omfattende dok. som ferdighuselementer bør det være nok å kunne henvise til godkjenningslinken mot Sintef/byggforsk. Er dette riktig oppfattet?
- Kategori: Armerings- og spennstålprodukter til betongprodukter
- Dato: 29.09.2014
-
- Ytterveggelementer
- Spørsmål: Spørsmål: Undertegnede byggmester samarbeider med et rumensk firma om å produsere takstoler og diffusjonsåpne ytterveggselementer med halmballer som isolasjon i et reisverk av tre, for å importere til Norge. Overflatene skal enten leveres pusset med leiremørtel og/eller med kledning / panel. Hvilke forholdsregler og produktdokumentasjon må fremlegges?
- Kategori: Trebaserte konstruksjonsprodukter og elementer
- Dato: 29.09.2014
-
- Sertifisering
- Spørsmål: Spørsmål: Vi har planer om import av modulvegger til nybygg. Trenger produsent og/eller importør av modulvegger noen form for sertifisering av veggene?
- Kategori: Sammensatte byggesystemer, prefabrikkerte bygningselementer og -moduler
- Dato: 29.09.2014
-
- Ytelseserklæring
- Spørsmål: Spørsmål: Skal det følge ytelseserklæring med sluk? Jeg finner ikke at sluk har harmonisert standard.
- Kategori: Ytelseserklæring og standard for sluk
- Dato: 29.09.2014
-
- CE mærkning, ydeevnedeklaration og brugsanvisning
- Spørsmål: Spørsmål: Vi er en dansk virksomhed, som laver stålcarporte, terrasseoverdækninger og altaner. Vore produkter afsættes efterhånden også i Norge. Skal vi anvende det flotte norske sprog til formulering af CE mærkning, ydeevnedeklaration og brugsanvisning? Eller går det an at anvende dansk eller engelsk?
- Kategori: Metallbaserte konstruksjonsprodukter
- Dato: 29.09.2014
-
- Dokumentasjon av byggmoduler
- Spørsmål: Spørsmål: Vi har deltatt i et anbudskonkurranse fra en norsk kommune for oppføring av en barnehage med bruk av byggmoduler. Kommunen har valgt en konkurrent som ikke kan legge frem en produktsertifisering fra produsent for byggmodulene som skal benyttes. Kommunen mener at dokumentasjon for prosjektering er tilstrekkelig. Er dette lovlig? Kan kommunene gi dispensasjon til dokumentasjonskravet til byggmoduler?
- Kategori: Sammensatte byggesystemer, prefabrikkerte bygningselementer og -moduler
- Dato: 19.09.2014
-
- Branndører
- Spørsmål: Spørsmål: Vi har ifm med en rehabiliteringsjobb mottatt sertifisering for branndører fra Inspecta Latvia. Er dette godkjent som sertifisering også i Norge? Kan papir fra sertifiseringen sendes inn for eventuelt å oppnå et norsk bevis for leveranse til norsk byggherre?
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 08.08.2014
-
- Dugg og is på vinduer
- Spørsmål: Spørsmål: Ønsker vurdering/informasjon fra dem ang. store problemer med dugg og is på vinduer i stua. Leiligheten er ny og kjøpt november 2011.
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 08.08.2014
-
- Branndører
- Spørsmål: Spørsmål: Finnes det en harmonisert produktstandard for branndører?
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 08.08.2014
-
- Asfalt
- Spørsmål: Spørsmål: Fra deres nettside: 1. juli 2013 blir CE-merking obligatorisk for byggevarer der det finnes harmoniserte produktstandarder eller europeiske vurderingsdokumenter - tilsvarende dagens europeiske tekniske godkjenninger. Mitt spørsmål er da når det gjelder Asfalt: - Vil dette kun gjelde for asfalt masse vi selger til andre som legger denne, og ikke for de produktene vi bruker selv og legger selv, altså der kunden kjøper et ferdig dekke?
- Kategori: Veibyggingsprodukter
- Dato: 08.08.2014
-
- Veggelementer
- Spørsmål: Spørsmål: Finnes det noe eget skjema for godkjenning av elementer? Vi ønsker å importere vegg- og gulvelementer fra en husfabrikk i Finland.
- Kategori: Innvendige og utvendige vegg- og himlingssystemer
- Dato: 08.08.2014
-
- Utenlandsk ferdighus
-
Spørsmål:
Spørsmål: Eg vurderer å sette opp et hus i norge, eg har allerede satt opp et feriehus i Polen.
Dette huset ble en suksess i krakow.
Men eg er ukjent med forskjellene fra det polske markedet og til det norske. Nesten alle husene er basert på: yttervegger: porebetong blokk ytong 24 cm, polystyrenskum 20 cm, gips - tak: armert betongplate - vegg: 111 cm - tak: vinkel 42 grader (90%) , tak laget av tre, keramiske fliser Ref: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w- goldenach/m50ade84917b80,2650 Dette fungerer veldig bra i Krakow. Og sjølv på ekstremt kalde vinterdager holdt huset på varmen. For meg virker det som at teknologien der er på høyde med og kansje høgere enn i Norge. Vannboren varme i heile huset og «smart» hus som styrer temperatur+++ er en vanlig sak. Ofte gass eller solcellevarmet vann til oppvarming av huset. Det er ikkje så mange som setter opp et trehus i det området med mindre det er tømmerhus.
Men eg lurer på om mitt ønske er mulig å gjennomføre her i norge?
Kan man benytte seg av teknologi fra polen? Har polen og norge noenlunde samme krav?
Kan man bruke Byggmatriell fra polen? Eg har dokumentasjon ect. For å prøve å finne ut om dette lar seg gjennomføre. Men eg er redd eg har falt ned mellom bunkene, og sitter fast. - Kategori: Sammensatte byggesystemer, prefabrikkerte bygningselementer og -moduler
- Dato: 08.08.2014
-
- Dokumentasjon av byggmoduler
-
Spørsmål:
Spørsmål: Jeg tenker å importere ferdigproduserte hytte- og husmoduler fra samarbeidende firma i Litauen (Dreamhouse). Mitt spørsmål er hvordan jeg skal forholde meg til byggsøknad når VVS og elektro er ferdig montert i modulene på fabrikk i Litauen. Jeg kjenner til at det må foreligge en grundig produktinformasjon.
Er dette nok som vedlegg til byggesøkanden til respektive kommuner?
Det kan vel være vanskelig å finne norsk ansvarlig for disse arbeidene utført i utlandet. Kan det f.eks. søkes om sentral godkjennin basert på nevnte produktinformasjon?
Hva med elektro som jo ikke krever godkjenning, men autorisasjon? - Kategori: Sammensatte byggesystemer, prefabrikkerte bygningselementer og -moduler
- Dato: 08.08.2014
-
- Import av betongelementer
- Spørsmål: Spørsmål: Betongelementer dekket av NS 206-1 som skal importeres i Norge må oppfylle nasjonale tillegg i NS 206-1. Må dokumentasjon av produksjonskontroll i fabrikk også omfattes de nasjonale tilleggene?
- Kategori: Prefabrikkerte betong- og lettbetongprodukter
- Dato: 08.08.2014
-
- Insulated Concrete Form (ICF)
- Spørsmål: Spørsmål: Vi vurderer å bruke ICF (Insulated Concrete Form) som byggematerial fordi det er miljøvennlig og lurer på om dere har informasjon om dem i Norge. Hva burde vi tenke på?
- Kategori: Mur- og murverksprodukter
- Dato: 08.08.2014
-
- Komposittnetting
- Spørsmål: Spørsmål: Hva slags dokumentasjon trengs for komposittnetting?
- Kategori: Metallbaserte konstruksjonsprodukter
- Dato: 08.08.2014
-
- Termisk isolering for tak
- Spørsmål: Spørsmål: Hei. Jeg ønsker å importere termisk isolering for vegg og tak fra skumisolert polyeturan med en ny teknologi. Teknologien har en europeisk teknisk bedømmelse. Trenger jeg ytterligere dokumentasjon for omsetning i Norge?
- Kategori: Isolasjonsprodukter. Sammensatte isolasjonssystemer
- Dato: 08.08.2014
-
- Byggevarer i kontakt med drikkevann
- Spørsmål: Spørsmål: Hva trengs for dokumentasjon av byggevarer i kontakt med drikkevann?
- Kategori: Byggevarer i kontakt med drikkevann
- Dato: 08.08.2014
-
- Vacuumisolasjonspanel
-
Spørsmål:
Spørsmål: Vi ønsker å levere vakuumisolasjonspanel fra tyske Va-Q-tec.
Deres panel innehar DIBT (Deutsches Institut für Bautechnik, tilsvarende Sintef) godkjenning nr Z-23.11-1658, og tilfredsstiller klasse B2 iht DIN 4102-1. Bruksområder iht DIN 4108-10 inkluderer isolering av interne tak, vegger og gulv, flate tak, utvendig isolasjon bak platekledning og isolering av trekonstruksjoner.
Vi innehar ikke norsk teknisk godkjenning fra Sintef, da det enda ikke er utarbeidet norske retningslinjer for testing av VIP. De tyske testene som er gjort på produktet hos DIBT / FIW er omfattende, og inkluderer bl.a. alderstesting. Så vidt vi kan se i henhold til all tilbakemelding fra Sintef er alle deres ønskede tester dekket av DIBT / FIW-prosessen.
Vi vil gjerne ha et svar fra DIBK om de nylige endringene i Byggevareforordningen tillater oss å selge produktet basert på de tyske byggevaregodkjenningene / CE-merking, evt hva som må til for lovlig å ta produktene inn til- og omsette dem i Norge. - Kategori: Isolasjonsprodukter. Sammensatte isolasjonssystemer
- Dato: 08.08.2014
-
- Sandstein
-
Spørsmål:
Spørsmål: Vi er et selskap som i nisjeprodukter for anleggsbransjen, og vi er interessert i å levere det norske markedet med våre produkter.
I første omgang har vi derfor ønsker å være tydelig på hvilke regler og retningslinjer av våre produkter kan være gjenstand for, og håper du vil hjelpe oss link med direktivene rettet mot våre produkter og tjenester: Våre tre produktlinjer er:
1) Sandstein gulv, kledning, terrasse. Steinen kommer i individuelle mål, skreddersydd til hvert prosjekt. Steinen skåret inn og importert fra Kenya.
2)Vinkjeller. Et modulært system der kjelleren er etablert i jorda under normal gulvnivå. Kjelleren er bygget for nybygg eller i eksisterende bygg, og det er direkte tilgang til vinkjelleren / pantry fra rommet ovenfor.
3) Kjøkken på bare to kvadratmeter. Et fullt utstyrt kjøkken er bygget rundt en vertikal akse, og hvor elementene kan dreies. Kjøkkenet kan bygges inn i veggen og tar opp lite plass. - Kategori: Gulvprodukter
- Dato: 08.08.2014
-
- Brannmaling
- Spørsmål: Spørsmål: Hva slags dokumentasjon trenges det for brannmaling?
- Kategori: Brannbeskyttende produkter
- Dato: 08.08.2014
-
- Brannmaling for stål
-
Spørsmål:
Spørsmål: Vi selger brannmaling for stål som mister sin Sintef godkjenning i februar 2014. Produsenten av malingen vil i løpet av det neste halvåret komme med et nytt produkt med nye priser og spesifikasjoner, og gammelt produkt vil da ikke få fornyet godkjenning.
Finnes det da regler som tillater at et produkt som er planlagt brukt i et bygg kan benyttes selv om godkjenningen har gått ut eller er på vei ut? - Kategori: Brannbeskyttende produkter
- Dato: 08.08.2014
-
- Automatisk godkjenning for bruk av CE-merkede produkter?
- Spørsmål: Spørsmål: Vi prøver å finne ut om det er slik at dersom et produkt er CE eller ETA- merket så er det automatisk godkjent for bruk i Norge eller om det kan være nødvendig med ytterligere godkjenninger? Vi har gjort noen undersøkelser hos SINTEF og slik vi forstod det der kunne det finnes nødvendige tilleggsgodkjenninger, mens andre artikler skrevet om den nye byggevareforskriften tilsier at regelverkene nå er samkjørte. Kan dere bidra til noen avklaring rundt dette?
- Kategori: CE-merking
- Dato: 07.08.2014
-
- Dokumentasjon av byggmoduler - egen produksjon
-
Spørsmål:
Spørsmål: En dansk bedrift skal være underentreprenør på et bygg i Oslo. Underentreprisen omfatter rundt 80% av det samlede bygg. Den danske bedrift har egen produksjon av bygningsmoduler i Danmark og ønsker å produsere hovedparten av underentreprisen her.
Hvilken rolle vil da den danske entreprenør få ved bruk av egenproduserte bygningsmoduler?
Er den danske entreprenør å betrakte som vanlig underentreprenør underlagt alm. ansvar? (bedriften har sentral godkjenning)
Eller vil man se på bedriften som importør eller distributør av bygningsmoduler på tross av disse brukes i egen entreprise?
Hva innflytelse har bedriftens rolle på krav til merkning? - og vil det være krav om sertifisering av modulene? - evt. fra hvem? - Kategori: Sammensatte byggesystemer, prefabrikkerte bygningselementer og -moduler
- Dato: 07.08.2014
-
- Dokumentasjon av lekkasjestopper
- Spørsmål: Spørsmål: Kreves det Teknisk Godkjenning (SINTEF) ihht. TEK for lekkasjestopp-produkter?
- Kategori: Byggevarer i kontakt med drikkevann
- Dato: 07.08.2014
-
- Kjemiske løsning
- Spørsmål: Spørsmål: Vi leverer en kjemisk løsning uten faremerking som brukes for å forhindre frost i vann/sement under støping/herding. Vår kunde lurer på om dette middelet faller inn under noen harmonisert standard og/eller er påkrevd å ha et CE merke.
- Kategori: Tilsettingsprodukter til betong og mørtel
- Dato: 07.08.2014
-
- Diverse spørsmål angående byggevareforordningen
-
Spørsmål:
Spørsmål: Som distributør og produsent av innfestningsprodukter og skruer til det norske markedet stilles tre spørsmål.
1. Når trer Byggevareforordningen i kraft i Norge? Byggevareforordningen trådte i kraft i Europa 1. juli 2013. I Norge trer den i kraft så snart den er innlemmet i EØS-avtalen og en norsk forskrift som implementerer byggevareforordningen trer i kraft. Vi har tidligere blitt informert om 01.01.2014, men kan ikke finne dokumentasjon på at dette er riktig.
2. Hva sier Byggevareforordningen om krav til CE merking i ikke bærende konstruksjoner? F.eks festing av terrassebord med terrasseskruer til bærende konstruksjon. Er det krav om CE merking av produkter når formål er å bli brukt i ikke bærende konstruksjon?
3. Stemmer det at: " For produkter som er markedsført og produsert før ikrafttredelsen av byggevareforordningen i Norge, vil det ikke være krav om ytelseserklæring og CE-merking. For produktet som er produsert og markedsført etter 01.01.2014 vil det være krav om ytelseserklæring og CE-merking? - Kategori: CE-merking
- Dato: 07.08.2014
-
- Sandwich-elementer i salgslokale
-
Spørsmål:
Spørsmål: Hei.
I forkant av brannvesenets førstegangstilsyn i et nytt salgslokale, har jeg bedt om brannkonsept og dokumentasjon av sandwich- elementene som er benyttet i fasadene til bygget.
I konseptet sto det at det skulle benyttes Eurefic klasse E. Dette har RIBr etterhvert innsett er feil og kaller det en "skrivefeil" i konseptet og at det er benyttet Elementer i Eurefic klasse A i selve byggingen. Etter min tolkning av tek-10 er ikke slike elementer godkjent for bygninger i risikoklasse 5, men skal etter RIBr sin oppfatning være en anerkjent løsning selv om ikke klasse 5 er nevnt i tek-10. Spørsmålet er dermed: Er sandwich.elementer eurefic-klasse A en grei løsning til bygg i risikoklasse 5? - Kategori: Fasadesystemer og kledninger
- Dato: 07.08.2014
-
- Merkevare/Branding vs.ytelseserklæring
- Spørsmål: Spørsmål: Vi skal igangsette salg av vinduer produsert i Estland. Vinduene vil markedsmessig brandes med Optimera Vinduet (produsert av Viljandi.) Produsenten (Viljandi) har utstedt ytelseserklæring og CE merking som refererer til denne. Vil dette være tilstrekkelig, og hvor går grensen for brandingen av produktet før Optimera må utstede ytelseserkæring?
- Kategori: Ytelseserklæring
- Dato: 07.08.2014
-
- Krav til Uw verdi på vinduer og dører i Norge.
- Spørsmål: Spørsmål: Hvad siger den gældende byggelovgivning til midste kravet for Uw værdi for vinduer, henholdvis døre? Hvilken størrelse er reference? 123 x 148 CM eller 120 x 120 CM? eller er det en gennmsnitsværdi for bygningen. Er der forskel på nyt byggeri og renovering af eksisterende byggeri.?
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 07.08.2014
-
- Baderomsinnredning og dusjkabinett
- Spørsmål: Spørsmål: Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med å besvare om baderomsinnredning og dusjer anses som byggevare i forhold til forskrifter for dokumentasjon?
- Kategori: Baderom, CE-merking
- Dato: 01.08.2014
-
- Brannsikkerhet garasje, Brannklassifisering EI 120
- Spørsmål: Spørsmål: Jeg skal bygge garasje på over 50 m2 nærmere bolighus enn 8 m, og har fått et vedtak som sier at konstruksjoner som vender mot eksisterende bygning må ha ein brannklassifisering på min. EI120. Hva må jeg bruke for å oppnå denne klassifiseringen? Og finnes det i det hele tatt garasjeporter som har det?
- Kategori: Brannbeskyttende produkter
- Dato: 01.08.2014
-
- Ny bolig.
- Spørsmål: Spørsmål: Et firma har tettet en kuldebro i veggen min. Det er brukt fugemasse og skum. Er dette tilstrekkelig og har jeg rett til å kreve datablad på disse produktene?
- Kategori: Fasadesystemer og kledninger
- Dato: 01.08.2014
-
- CE merking / ytelseserklæring for spesialtilpassede produkter
- Spørsmål: Spørsmål: Vi er produsent og entreprenør for herdeplast gulvbelegg. Vi har prøvd å finne svar på følgende: Hvordan skal spesialtilpassede gulvsystemer dokumenteres? I vår bransje jobber vi med standard systemoppbygginger som CE merkes. Men vi står stadig overfor visse avvik fra standardsystem. Når underlaget krever det, må det f.eks. legges en fuktsperre eller en må benytte en annen primer, for økt slitestyrke tilføyes det gjerne mer sand, aggregater strøs inn i systemet for å øke sklisikkerheten. Kan fortsatt ytelseserklæringen til standard systemet benyttes, og hvordan skal avvikene fra systemet synliggjøres?
- Kategori: Gulvprodukter
- Dato: 01.08.2014
-
- CE merking av stål- og aluminiumsarbeider
- Spørsmål: Spørsmål: Forstår det slik at der i fra 1 juli er krav til CE-merking på stål- og aluminiumsarbeider, hva innebærer det og hvordan kan/skal dette dokumenteres?
- Kategori: CE-merking
- Dato: 01.08.2014
-
- Norsk godkjenning av blandebatteri Sintef - Eta godkjenninger av blandebatteri kjøkken. Danmark.
- Spørsmål: Spørsmål: Ser den gamle Tek 10. paragraf 3. punkt 6. Der det sto at dersom det finnes en annen godkjenning i Norden og som er lik de Norske, så gjelder også Dansk godkjenning for kjøkkenarmaturer her i Norge. Vi importerer Blanco hit til Norge og vi har Danske godkjenninger på blandebatteriene våre. NRL går ut med at dette ikke gjelder her i landet og at rørleggerne ikke kan montere disse her hos oss. Men vi ser at de danske Eta og Sintef har akkurat de samme gjeldende regler for godkjenninger av disse armaturene. Og ut fra dette ser vi at det ikke skal være noe hindringer for at man fritt kan montere disse også her i Norge. Vi vet at Sintef også er ETA, Norge og ETA DK (Danmark) og at disse i utgangspunktet driver etter samme retningslinjer. Vi ser derfor at Danske godkjenninger må være like gode og også fult akseptert av NRL i Norge.
- Kategori: Byggevarer i kontakt med drikkevann
- Dato: 01.08.2014
-
- Frist for ytelseserklæring
- Spørsmål: Spørsmål: Når er det pålagt at man skal ha ytelseserklæring klar for alle byggevarer? Forordningen skal være oversatt nå ved nyttår står det, men finnes det en egen frist for når kunden kan kreve en kopi av denne erklæringen?
- Kategori: Ytelseserklæring
- Dato: 01.08.2014
-
- Er det krav til godkjenning av sammensatt produkt for forbruksvann og vannbåren varme. Produkt for bolig
-
Spørsmål:
Spørsmål: Hvilke krav settes det til et sammensatt produkt for oppvarming av varmt tappevann?
Produktet benyttes i leilighet/enebolig/rekkehus Produktet er sammensatt av flere ulike rørdeler, ventiler, veklsere og automatikk (elektriske komponenter 230V).
Er det krav til produsent av sammensatte produkter for bruk i bolig?
Er det krav til dokumentasjon ikke bare av enkeltprodukter, men også hvordan produktet fungerer som sammensatt produkt?
Er det krav til merking (godkjenning som ETA eller tilsvarende)?
Er det krav i forbindelse med kobling av elektriske komponenter i et sammensatt produkt? Forskrift?
Produktet erstatter varmtvannsbereder og benytter fjernvarme/vannbåren varme for å varme vannet opp (gjennom en gjennomstrømnings varmeveksler). - Kategori: Byggevarer i kontakt med drikkevann
- Dato: 01.08.2014
-
- CE merking av byggevarer
- Spørsmål: Spørsmål: I TEK 10 §3 fra veiledningen star det at forskrift er under utabeidelse og vil bli publisert ca. 1. april. Jeg holder på med en oppgave ifb. mesterbrev tømrer og spørsmålet er: "Er påføring av CE-merking frivillig?"
- Kategori: CE-merking
- Dato: 01.08.2014
-
- Toalett
- Spørsmål: Spørsmål: Er toalett/toalettinstallasjon regnet som byggevare?
- Kategori: Rør, beholdere og produkter uten kontakt med drikkevann
- Dato: 01.08.2014
-
- En 13956 og Ytelseserklæringer
-
Spørsmål:
Spørsmål: I vår Ytelseserklæring for våre produkter forholder vi oss til en produktstandard fra 2012 - DVs En 13956-2012.
Fra en Polsk kunde er det stilt spørsmål i forhold til at han mener det er en 2013 (PN En 13956-2013) utgaven av denne standard. Ved forespørsel til Standard Norge sies det at 2012 er siste og de har ikke registrert at denne er under revisjon. Kan dere være behjelpelig med å belyse dette ytterligere for oss?
Hvordan stiller kravene til utstedelse av Ytelseserklæring/DoP seg - dersom det faktisk finnes en 2013 utgave? Må DoP-en da henvise til denne siste utgaven? Hva med overgangsperiode? - Kategori: Membraner
- Dato: 01.08.2014
-
- GTIN-nr
- Spørsmål: Spørsmål: Har ikke stort kjennskap til NOBB da vedkommende som brukte dette er sluttet. Hva er GTIN-nr? Vi produserer kun innvendige dører i furu samt boddører uten isolasjonskrav. Hva kreves av dokumentasjon for dette? På forhånd takk.
- Kategori: Vinduer, dører, porter, skodder og bygningsbeslag
- Dato: 01.08.2014
-
- Små firmaer og CE-sertifisering
-
Spørsmål:
Spørsmål: Vi er et lite firma med 5 ansatte som driv med stålkonstruksjonar til bygg og kraftverk.
Siden starten i 1998 er det fortsatt ingen som har slutta i firmaet, vi meiner vi har høg kompetanse og stabil arbeidsstokk. Men etter slik eg tolkar den nye byggevareforordninga og NS 1090-1 so er det på gang nye reglar som egentlig betyr slutten for alle små firma.
Eg ber om at DIBK set seg inn i konsekvensane for små sveiseverksted og utførende stålkonstruksjonsfirma. Det seier seg sjølv at eit lite firma med 5 ansatte ikkje kan makte ein CE sertifiseringsprosess, i alle fall slik eg oppfattar det. Eg har snakka med fleire små firma i vår bransje, og det er oppgittheit som rår. Har eg oppfatta byggevareforordninga feil, så set eg pris på tilbakemelding om det.
Det burde vere unntak for små bedrifter for CE merking. - Kategori: CE-merking
- Dato: 31.07.2014
-
- Hvordan skal byggherren forholde seg til den nye forskriften?
-
Spørsmål:
Spørsmål: Hvordan skal byggherren forholde seg til den nye forskriften?
1. Vil det bli en automatikk i at alle byggevarer som er i handelen vil være godkjent?
2. Skal vi kreve å få dokumentasjon på alle byggevarer som bygges inn i våre bygg? Om ja, når?
3. Skal dokumentasjonen være en del av FDVU? - Kategori: Ytelseserklæring
- Dato: 31.07.2014
-
- Hva er dokumentasjonskravet for baderomsmoduler?
- Spørsmål: Spørsmål: Produsent kan skaffe seg en europeisk teknisk bedømmelse (tidligere europeisk teknisk godkjenning) og CE-merke baderomsmodulene sine. Da kan produsent omsette baderomsmoduler i hele EØS-området. Alternativt må produsent skaffe seg et produktsertifikat (eller produktgodkjenning) fra et akkreditert sertifiseringsorgan. Grunnen til dette er at slike byggmoduler ligger i system 1 for vurdering og verifikasjon av byggevarers egenskaper (tidligere attestasjonsmoduler), som krever produktsertifisering).
- Kategori: Sammensatte byggesystemer, prefabrikkerte bygningselementer og -moduler
- Dato: 19.02.2014