Publisert torsdag 31. juli 2014

Små firmaer og CE-sertifisering

Spørsmål: Vi er et lite firma med 5 ansatte som driv med stålkonstruksjonar til bygg og kraftverk.

Siden starten i 1998 er det fortsatt ingen som har slutta i firmaet, vi meiner vi har høg kompetanse og stabil arbeidsstokk. Men etter slik eg tolkar den nye byggevareforordninga og NS 1090-1 so er det på gang nye reglar som egentlig betyr slutten for alle små firma.

Eg ber om at DIBK set seg inn i konsekvensane for små sveiseverksted og utførende stålkonstruksjonsfirma. Det seier seg sjølv at eit lite firma med 5 ansatte ikkje kan makte ein CE sertifiseringsprosess, i alle fall slik eg oppfattar det. Eg har snakka med fleire små firma i vår bransje, og det er oppgittheit som rår. Har eg oppfatta byggevareforordninga feil, så set eg pris på tilbakemelding om det.

Det burde vere unntak for små bedrifter for CE merking.

Svar: Det er dessverre ikke anledning til å gjøre unntak til krav om CE-merking av stålkonstruksjoner, som må være CE-merket etter 01.07.2014. Grunnen til det er det ikke finnes noen unntak i byggevareforordningen for dette.

Det ble diskutert om artikkel 5 i byggevareforordningen (unntak til CE-merking) skulle få anvendelse for produkter som ikke serie-produseres. Konklusjonen av denne diskusjonen på europeisk nivå er at definisjonen av produktet som ikke serie-produseres er veldig snevert, og vil neppe kunne brukes i denne sammenheng. Det eneste unntaket for CE-merkingen gjelder for produkter som bygges på byggeplassen.

Undersøkelser hos flere foretak som allerede har blitt sertifiserte, viser at kostnadene ved sertifiseringen betaler seg raskt inn fordi produktiviteten øker. Økt produktivitet kommer som følge av bedre struktur i hele foretaket, bedre forberedelser av verkstedarbeidet og bedre organisering av arbeidsoppgavene. Erfaringer viser også at eventuelle problemer oppdages og blir løst tidligere enn før man gikk gjennom sertifiseringsprosessen.