Publisert fredag 8. august 2014
Utenlandsk ferdighus
Spørsmål: Eg vurderer å sette opp et hus i norge, eg har allerede satt opp et feriehus i Polen. Dette huset ble en suksess i krakow.
Men eg er ukjent med forskjellene fra det polske markedet og til det norske. Nesten alle husene er basert på: yttervegger: porebetong blokk ytong 24 cm, polystyrenskum 20 cm, gips - tak: armert betongplate - vegg: 111 cm - tak: vinkel 42 grader (90%) , tak laget av tre, keramiske fliser Ref: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w- goldenach/m50ade84917b80,2650 Dette fungerer veldig bra i Krakow. Og sjølv på ekstremt kalde vinterdager holdt huset på varmen. For meg virker det som at teknologien der er på høyde med og kansje høgere enn i Norge. Vannboren varme i heile huset og «smart» hus som styrer temperatur+++ er en vanlig sak. Ofte gass eller solcellevarmet vann til oppvarming av huset. Det er ikkje så mange som setter opp et trehus i det området med mindre det er tømmerhus.
Men eg lurer på om mitt ønske er mulig å gjennomføre her i norge?
Kan man benytte seg av teknologi fra polen? Har polen og norge noenlunde samme krav?
Kan man bruke Byggmatriell fra polen? Eg har dokumentasjon ect. For å prøve å finne ut om dette lar seg gjennomføre. Men eg er redd eg har falt ned mellom bunkene, og sitter fast.
Svar:
Polske tekniske krav til byggverk er jeg ukjent med, men de norske tekniske kravene ligger i sin helhet med veiledning på vår hjemmeside http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/.
Ut fra erfaring med europeiske tekniske krav vil jeg anta at de norske kravene fra 2010 er strengere enn de polske, men for å forsikre deg om at det bygget du vil sette opp i Norge tilfredsstiller alle sider ved regelverket vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en bygningsteknisk konsulent.
Det er også viktig at de som skal vurdere dokumentasjonen får den på riktig språk. Når det brukes byggevarer fra andre land kan man bruke bruke disse i byggverk dersom de har tilfredsstillende produktdokumentasjon i henhold til DOK-forskriften. Her angis det hvordan produktene skal dokumenteres.
Det er også viktig å passe på at produktene tilfredsstiller de norske brukskravene når du skal bruke produktene i et hus. Man kan for eksempel importere et vindu med dårlig u-verdi og bruke det i et skur eller kald garasje der det ikke er krav til u-verdien til vinduet, men man kan ikke bruke det i et hus der det finnes minstekrav til u-verdi for vinduer. Så ja, et byggeprosjekt med byggevarer fra andre land lar seg gjennomføre, forutsatt at man har riktig dokumentasjon på byggevarene og at man tilfredsstiller de norske tekniske kravene som beskrevet i TEK10.