Skal du kjøpe et glassrekkverk?

Vi gir deg tips om hva du bør tenke på først.

Sist endret 01.06.2018
Før du setter opp et glassrekkverk, bør du forsikre deg om at rekkverket er tilpasset ditt formål. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Glassrekkverk som slipper inn lys og gir utsyn kan være en fin variasjon til mer ordinære rekkverk.

Et glassrekkverk skal tåle belastning og være montert for å sikre mot fall. Knuser det, skal det også gjøre minst mulig skade. Derfor bør du sjekke at glasset i rekkverket er sikkert nok til ditt bruk før du kjøper.

Hvor skal du plassere glassrekkverket?

Et rekkverk skal hindre fall og skader og må monteres riktig. Skal det stå på terrassen, i en trapp eller rundt en balkong på en vegg?

Uansett hvor du plasserer det, bør du tenke på hvilken funksjon rekkverket skal ha og hva som vil skje dersom glasset knuser, og velge et glassrekkverk ut fra det. Plassering og bruk av rekkverket bestemmer hvor mye belastning glasset og festene for rekkverket skal tåle.

Alle rekkverk må tåle en viss belastning. Tenk på at du kanskje vil lene deg til det eller støtte ting opp mot rekkverket. Da er det viktig at glasset i rekkverket tåler belastningen slik at det ikke knuser, og at rekkverket er festet støtt og solid.

Velg riktig type sikkerhetsglass

Forsikre deg om at glasset i rekkverket du vil kjøpe er et såkalt sikkerhetsglass. Alle glassfelt i rekkverk skal ha glass som hindrer skade og hindrer fall.

Sikkerhetsglasset er laget slik at det skal lage minst mulig skade dersom det knuser. Glasset kan være herdet, laminert eller både herdet og laminert.

  • Når et vanlig glass knuser, deler det seg i skarpe biter som kan gi kuttskader.
  • Dersom et herdet glass knuser, blir bitene små og gruslignende og gjør mindre skade. Dette er klassifisert som et "sikkert brudd". Risikoen for kuttskade som følge av sammenstøt med glasset er vesentlig redusert.
  • Et laminert glass kan sprekke, men holder seg sammen av folien laminatet som ligger mellom glassene

Er du i tvil? Spør forhandleren

Det finnes mange glassrekkverk på markedet. Er du i tvil om hva du trenger, kan du spørre forhandleren hvilket formål rekkverkene er beregnet for før du handler. Spør også om de best egnede glasstypene til alle typer bruksområder.

Du bør også be om dokumentasjon på produktet. Dersom produktet du vurderer å kjøpe har CE-merking og ytelseserklæring, kan du stole på at opplysningene om rekkverket er riktig. Du må likevel vurdere om egenskapene som beskrives i dokumentasjonen er bra nok for ditt bruk.

Husk å studere monteringsanvisningen nøye. Når rekkverket er montert, kan du også vurdere om du vil merke glasset. En markering gjør glasset tydelig og du kan unngå at noen går eller løper inn i det.