Brød & Miljø: Bærekraftig boligutvikling

Hva skal til for å få til en bærekraftig boligutvikling? Næringsbygg har fått mye fokus i forbindelse med det grønne skiftet. Men hva med boligene? På dette møtet i Brød & Miljø presenteres de to første boligprosjektene som er BREEAM-NOR-sertifisert.

Sist endret 06.09.2018
Hollenderkvartalet, 4B Arkitekter
Hollenderkvartalet, 4B Arkitekter Foto: Tove Lauluten

Eufemias hage er Norges først BREEAM-NOR boligbygg med designfasesertifikat og de første leilighetene ble tatt i bruk i juni 2018. Eufemias hage har vært et pilotprosjekt innen BREEAM-NOR i samarbeid med Grønn byggallianse/NGBC for å teste ut kriterier for norske forhold.

Boligkvartalet er bygget som en hestesko rundt en skjermet byhage med felles takterrasse mot byen og fjorden. Eufemias hage er tegnet av ARCASA arkitekter. Byggherre er Oslo S Utvikling (OSU), og energirådgiver er Vedal prosjekter AS. Boligarealet er 13700 m2, ellers består området av ulike former for næringsvirksomhet.

Hollenderkvartalet er også et av de Norges første boligprosjekter med BREEAM-NOR-sertifisering. Området har i tillegg til boligene, næringsvirksomheter med lokal forankring i første etasje. Boligdelen består av 62 leiligheter fordelt på 6 – 8 etasjer, hvorav samtlige har egen balkong eller terrasse. Hollenderkvartalet er tegnet av 4B Arkitekter. Byggherre er Bane NOR Eiendom og energirådgiver er Itech AS.

Program

08:00 Frokost

08:30 Velkommen v/ Reidun Granberg, prosjektleder i Norske arkitekters landsforbund (NAL)

08:35
Introduksjon til temaet Bærekraftig boligutvikling
Ingunn Marton, senioringeniør i Direktoratet for byggkvalitet

08:45
Presentasjon av BREEAM-NOR for boliger
Anders Nohre-Wallden, utviklingssjef i Grønn Byggallianse

08:55
Eufemias Hage - utfordringer og fordeler. Erfaring fra planlegging, prosjektering, innkjøp og utførelse av BREEAM-NOR bolig
Marie Indrelid Winsvold, miljøsjef i Vedal Prosjekt AS

09:20
Hollenderkvartalet. Prosjektet presenteres med hovedvekt på bærekraft.
Thomas Aakerøy, sivilarkitekt MNAL i 4B Arkitekter.

09:45 Spørsmål

10:00 Slutt

Frokostmøtet er utviklet i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet.

Det tas forbehold om endringer i programmet.

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet (DIBK), Bygg21 og Husbanken.

Frokostmøtene er gratis og åpne for alle interesserte, men krever påmelding.

Brød & Miljø blir direktestrømmet, og lenke blir lagt ut i forkant av møtet. Opptak publiseres i etterkant. Her er det ikke nødvendig med påmelding.

Praktisk informasjon

Tid: Onsdag 10. oktober kl. 8 - 10

Sted: Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo

Påmelding innen 8. oktober (møtet er gratis)

Frokostmøtet kan følges via direktestrømming på nettsiden til NAL (se påmeldingslenken) og opptak blir tilgjengelig i etterkant.