Oppdatering av veiledningen til byggereglene

Veiledningene til byggteknisk forskrift (TEK10) og byggesaksforskriften (SAK10) ble oppdatert 1. april. Her ser du noen av endringene.

Sist endret 01.04.2014

Denne artikkelen ble publisert for en tid tilbake. Vi har tatt vare på den fordi den kan vise nyttig innhold, men merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.

Endringer i veiledningen til TEK

Ny fortolkning om sikkerhet mot skred

I veiledningen til byggteknisk forskrift er det gjort endringer i bestemmelsen om sikkerhet mot skred. Formålet med revisjonen er å gjøre tilpasninger i sikkerhetsnivåene for enkelte typer byggverk i skredfareområde.

  • Revisjonen gjelder blant annet ny fortolkning av hva som ligger i middels og stor konsekvens av en skredhendelse.
  • For sikkerhet mot kvikkleireskred (områdestabilitet) er det innført to nye tiltakskategorier, og det er gjort justeringer i sikkerhetsnivåene.

Brannsikkerhet for garasjer

Det er gjort en klargjøring av bestemmelsene om brannsikkerhet for garasjer:

Ytelser for garasjer som eget byggverk og i byggverk for annet formål, er angitt atskilt i den oppdaterte veiledningen.

Ledesystemer

I den oppdaterte veiledningen er kravene i arbeidsplassforskriften til nødbelysning beskrevet, og preaksepterte ytelser for ledesystem klargjort.

Lysåpning og dørbredde

Det er laget nye illustrasjoner som klargjør hvordan fri bredde kan måles.

Andre presiseringer og endringer

Det er gjort presiseringer og endringer i veiledningstekstn for blant annet ytre miljø, brannsikkerhet, sikkerhet mot flom og stormflo, byggfukt, rom med vanninnstallasjoner, løfteinnretninger og trapp.

Alle endringene i veiledningen til byggteknisk forskrift kan du lese i dette pdf-dokumentet

Endringer i veiledningen til SAK

Måling av lufttetthet

Det presiseres at det er ikke krav om bruk av bestemt standard eller metode ved tetthetsmåling. Det kan brukes Norsk Standard eller andre anerkjente metoder, som er egnet til verifikasjon.

Unntak for solenergianlegg

Det er ikke nødvendig å søke om enkelt solenergianlegg, som solcelle- og solfangeranlegg, i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle. Dette kan være enkle solenergianlegg på boligeiendom. Installering, endring og reparasjon av slikt solenergianlegg er unntatt fra kravet om søknadsplikt.

Gebyr ved tildeling av ansvarsrett

Når kommunen tildeler ansvarsrett på bakgrunn av relevant sentral godkjenning bør den ikke gebyrlegge dette direkte, men ta det inn i de generelle overhead-kostnadene. I slike tilfelle skal ikke kommunen foreta en vurdering av foretakets kvalifikasjoner og system.

Andre endringer og presiseringer

I tillegg er det gjort mindre endringer og presiseringer i godkjenningsområder for sentral godkjenning og i hva som skal følge med en byggesøknad til kommunen.

Alle endringene i veiledningen til byggesaksforskriften kan du lese i dette pdf-dokumentet