Krav om tilgjengelighet: Endringer fra 1.1.2015
Fra 1.1.2015 er det gjort flere endringer i kravene om tilgjengelighet i byggteknisk forskrift (TEK10). Veiledningen er oppdatert i tråd med endringene.
Denne artikkelen ble publisert for en tid tilbake. Vi har tatt vare på den fordi den kan vise nyttig innhold, men merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.
Det er gjort forskriftsendringer og endringer i veiledningsteksten i
- § 8-2 første ledd: Uteareal med krav om universell utforming
- § 8-6 første ledd: Gangatkomst til byggverk
- § 12-2 første ledd: Krav om tilgjengelig boenhet
- § 12-15 tredje og fjerde ledd: Dør, port m.v.
- § 12-17 annet og tredje ledd: Krav til rom og annet oppholdsareal
- § 12-20 første ledd: Vindu og andre glassfelt
(klikk på lenkene for å komme direkte til omtalen av den aktuelle bestemmelsen)
§ 8-2 første ledd: Uteareal med krav om universell utforming
Fjerning av krav til universell utforming av felles uteareal for større boligområder.
I TEK10 § 8-2 første ledd reguleres ikke lenger krav til universell utforming av felles uteareal for større boligområder. Kravet vil likevel kunne gjelde dersom dette er angitt i kommunens planbestemmelser. Kommunene har gjennom plan- og bygningsloven mulighet for å fastsette krav til universell utforming av alle typer utearealer ved bebyggelse. Departementet arbeider med veiledningsstoff for kommunene for å sikre at hensynet til universell utforming ivaretas.
§ 8-6 første ledd: Gangatkomst til byggverk
Endrede krav til stigningsforhold for gangatkomst til boligvei
Det er gjort en endring i § 8-6 første ledd Gangatkomst til byggverk der krav til stigningsforhold er endret fra 1:20 til 1:15 og der lengde på hvileplan er redusert fra 1,6 m til 1,5 m for gangatkomst til bolig:
"(1) Gangatkomst til bygning med boenhet skal være trinnfri og ikke ha større stigning enn 1:15. For kortere strekning inntil 3,0 m kan stigning være maksimum 1:12. For hver 0,6 m høydeforskjell skal det være hvileplan med lengde minimum 1,5 m. Dersom terrenget er for bratt til at kravet om stigningsforhold kan oppnås, gjelder ikke kravet om trinnfrihet og stigning til bygning med boenhet uten krav om heis".
Stigningsforholdet for ramper i tilknytning til bolig i §12-18 andre ledd er endret tilsvarende slik at alle gangatkomster til bolig har samme grenseverdi på 1:15 og samme lengde på hvileplan på 1,5 m. Disse endringene vil gi brattere stigningsforhold og noe kortere hvileplan på gangatkomst. Konsekvenser av endringene kan være mindre terrenginngrep og bedre utnyttelse av tomter. De kan også bidra til at det kan bygges boliger på flere tomter i bratt terreng.
§ 12 -2 første ledd: Krav om tilgjengelig boenhet
Unntak fra krav om tilgjengelighet i boenhet
§12-2 første ledd er endret ved at det er tilføyd et unntak for små boenheter. Forskriften angir nå at "Boenhet i bygning med krav om heis skal ha alle hovedfunksjoner på inngangsplanet. Inngangsplanet skal være tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelse slik det følger av bestemmelser i forskriften:
"Det er tilstrekkelig at minst 50 prosent av boenheter på inntil 50m2 BRA med ett eller to rom for varig opphold i bygning oppfyller kravene til tilgjengelig boenhet samt utforming av bad og toalett i § 12-9 første ledd. Ved søknad om oppføring av flere bygninger, gjelder unntaket samlet for bygningene".
Endringen gjelder kun for boenheter som er i bygning(er) med krav om heis. Endringen gjelder altså ikke for boenheter i småhus det det ikke er krav om heis; ene- to-firemannsboliger, rekkehus og lignende.
Endringen gjelder for små boenheter på inntil 50m2 BRA. Bod inne i boenheten er inkludert i dette arealet. Bod kan plasseres i eller utenfor boenheten. Arealgrensen er absolutt, og tallverdien 50m2 kan ikke avrundes etter "vanlige" avrundingsregler.
For å ivareta boligkvalitet er det gitt en avgrensing på antall rom. Unntaket gjelder kun for boenheter på ett-og to rom for varig opphold. Unntaksregelen kan dermed ikke benyttes dersom det er flere enn to rom for varig opphold i boenheten. Med to rom for varig opphold menes boenhet med stue og ett soverom samt bod, bad og toalett. Kjøkken som også er definert som rom for varig opphold, vil i denne sammenheng ikke inngå i romberegningen. Kjøkkenet i små boenheter er ofte uansett en del av et felles oppholdsareal med stue.
I TEK10 stilles det krav om at det skal være minst ett bad og toalett i boenheten. I tillegg stilles det krav til planløsning og utforming. Kravene til utforming gjelder i prinsippet for alle boliger, men i bygninger med krav om heis der de øvrige vilkårene for unntak er oppfylt, gjelder heller ikke kravet til utforming av bad og toalett. Med andre ord står man fritt til å velge størrelse og planløsning, om det skal være trinnfri dusjsone og om vegg skal gi festemulighet.
Unntaket for krav til tilgjengelighet gjelder for inntil 50% av boenhetene
- i en bygning, eller i
- flere bygninger dersom bygningene inngår i samme rammesøknad eller i samme ett-trinnssøknad
Boenheter uten tilgjengelighet kan samles i én bygning dersom det søkes om flere bygninger i samme søknad og dersom boenheter med tilgjengelighet samles i en annen bygning som er omfattet av samme søknad. Det totale antallet boenheter på inntil 50 m2 som omfattes av søknaden utgjør grunnlaget for beregning av antall boenheter som unntas.
Endringen gjelder for ramme- eller ett-trinnssøknader som er mottatt av kommunen etter 1. januar 2015. Søknader som er mottatt av kommunen før denne datoen, vil ikke omfattes av endringen. Søknader kan imidlertid trekkes tilbake, og etter omprosjektering kan ny ramme- eller ett-trinnssøknad sendes inn.
§ 12-15 tredje og fjerde ledd: Dør, port m.v.
Endring av krav til dør i bolig og i byggverk med krav om universell utforming
Kravene til dør i § 12-15 tredje og fjerde ledd er endret for både sideplass og åpningskraft. Kravene til sideplass er differensiert for ulike typer dører. Åpningskraft er økt fra 20N til 30N.
Det er gjort endringer i §12-15 tredje ledd bokstav e angående sideplass:
"e) Ved skyvedør og sidehengslet dør skal det være tilstrekkelig fri sideplass til at rullestolbruker kan åpne og lukke døren".
Kravet er formulert som et funksjonskrav. I veiledning til TEK er det gitt preaksepterte ytelser for vanlig innedør, dør med belastning og dør med automatisk åpning:
1. Dør beregnet for manuell åpning må ha fri sideplass på minimum 0,3 m ved dørens låskant på begge sider av døren. Dette gjelder både sidehengslet dør og skyvedør.
2. Dør med belastning (dørpumpe og lignende) inntil 30 N beregnet for manuell åpning, må ha fri sideplass på minimum 0,5 m ved dørens låskant der døren åpnes mot deg, og minimum 0,3 m der døren åpnes fra deg.
3. Kravet til tilstrekkelig sideplass er oppfylt der det brukes dør med automatisk åpning. Dette forutsetter at betjening av døråpner er plassert i henhold til § 12-15 tredje ledd bokstav c.
I §12-15 tredje ledd er kravet endret fra 20N til 30N for dører i byggverk for publikum:
"(3) I byggverk med krav om universell utforming gjelder i tillegg til første og annet ledd følgende: b) Dør til og i hovedatkomst og hovedrømningsvei som er beregnet for manuell åpning skal kunne åpnes med åpningskraft på maksimum 30 N".
Hva som er hovedatkomst og hovedrømningsvei i et byggverk må angis av ansvarlig prosjekterende. Det er viktig å se denne endringen i forskriften i sammenheng med kravet om evakueringsplaner, jf. § 11-12 fjerde ledd. Evakueringsplanen skal sikre at alle personer i byggverket kommer seg til sikkert sted før kritiske forhold oppstår.
I § 12-15 fjerde ledd er det gitt en presisering for boligbygninger om at kravet om 30N gjelder for alle atkomst-og rømningsveier. I bolig forutsettes det at folk må klare seg selv, det differensieres i bolig ikke mellom ulike typer atkomster og rømingsveier:
"(4) I bygning med krav om tilgjengelig boenhet gjelder første til tredje ledd, med unntak av tredje ledd bokstav a. Kravet om åpningskraft i tredje ledd bokstav b gjelder for dører til og i alle atkomst- og rømningsveier".
§ 12-17 annet og tredje ledd: Krav til rom og annet oppholdsareal
Rekkverk - forenkling av forskriftstekst
Krav til rekkverk i §12-17 annet og tredje ledd er forenklet ved en redaksjonell tydeliggjøring av hvilke krav som gjelder for trapper og ramper og hvilke krav som gjelder for balkonger, tribuner og passasjer og lignende.
Videre er det i forskrift gitt en presisering angående høyde på repos og returrekkverk i trapp og rampe.
I veiledningen er krav til høyde beskrevet når repos og passasjer får en tilleggsfunksjon utover å være en del av trappeløpet. Slik tilleggsfunksjon kan for eksempel være et mingleareal eller areal i tilknytning til resepsjon, forværelse eller lignende, eller overgang fra trapperom til gangbru til en annen del av bygningen.
Endringene i §12-17 annet og tredje ledd er formulert som følger:
"(2) For rekkverk i trapper og ramper skal følgende minst være oppfylt:
a) Høyde på rekkverk skal være minimum 0,9 m. Dette omfatter også rekkverk på repos og hvileplan.
b) Håndlist skal være i høyde 0,9 m over gulv/trinn.
(3) Høyde på rekkverk ved balkonger, tribuner, passasjer og lignende skal være minimum 1,0 m. Der nivåforskjellen er mer enn 10,0 m, skal rekkverk ha en høyde på minimum 1,2 m."
§ 12-20 første ledd: Vindu og andre glassfelt
Skjerpede krav til sikring av dør og glassfelt mot balkong/terrasse i bolig
Sikkerhetsnivå ved sammenstøt med glassfelt mot balkong og terrasse er skjerpet. Dette skal bidra til å forebygge personskader ved sammenstøt med glass mot balkong og terrasse i boliger. Endringen i kravene innebærer at glassfelt ved og i dør mot balkong og terrasse i boliger skal sikres for alle boliger i alle etasjer. Sikring kan utføres ved brystning med høyde minimum 0,8 m opp til glassfelt, personsikkerhetsrute eller på annen måte. Sikring av glassfelt må gjøres på begge sider.
I §12-20 er første ledd bokstav a endret:
"a) I bygning med boenhet skal glassfelt mot balkong, terrasse og lignende være sikret. I tillegg skal vindu og andre glassfelt i yttervegg fra og med tredje etasje være sikret".