Sikkerhet ved brann: Endringer fra 1.1.2015
Fra 1.1.2015 er det gjort endringer i TEK10 med veiledning knyttet til sikkerhet ved brann
Denne artikkelen ble publisert for en tid tilbake. Vi har tatt vare på den fordi den kan vise nyttig innhold, men merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.
Det er gjort forskriftsendringer og endringer i veiledningsteksten i
I tillegg er det gjort endringer i veiledningen til § 11 (innledningen) og § 11-12.
Forskriftsendringer om sikkerhet ved brann:
§ 11-13 tredje ledd: Utgang fra branncelle
Det er gjort en forskriftsendring i § 11-13 tredje ledd. Forskriften sier nå at:
”Brannceller som består av flere etasjer, eller har mellometasje, skal ha minst én utgang fra hver etasje. I byggverk i risikoklasse 1, 2, 3 og 4 kan utgangen fra disse planene, utenom inngangsplanet, være vindu som er tilrettelagt for sikker rømning. I branncelle i byggverk i risikoklasse 4 uten krav om heis, kan øverste plan ha utgang via nærmeste underliggende plan dersom det installeres automatisk slokkeanlegg.”
Endringen gjelder altså bare byggverk i risikoklasse 4 (boligbygninger) der det ikke er krav om heis, dvs. mindre boligbygninger. Endringen er gjort for å gi økt fleksibilitet og muligheter for utnyttelse av boligens areal, for eksempel å ta i bruk loft til beboelse. Boligen slipper utvendige brannstiger eller –trapper som ofte er praktisk vanskelig både å bygge og bruke, og ofte estetisk lite ønskelig. Brannsikkerheten i boligen totalt sett vil bli vesentlig høyere.
Automatisk slokkeanlegg er her et kompenserende tiltak for å ivareta personsikkerheten innenfor en branncelle. Det mest aktuelle slokkanlegget er et boligsprinkleranlegg. Det er bare den aktuelle boligen/branncellen som mangler direkte utgang fra øverst plan, som må ha automatisk slokkeanlegg. I byggverk med flere boliger/brannceller trenger altså ikke resten av byggverket å være dekket av slokkeanlegget.
§ 12-15: Dør, port m.v.
Åpningskraft på dører i hovedatkomst og hovedrømningsvei
Det er gjort forskriftsendringer i TEK10 §12-15 som har betydning for prosjektering av brannsikkerhetsstrategi/konsept.
Til bygninger med krav om universell utforming
I bygning med krav om universell utforming krever forskriften nå at dør til og i hovedatkomst og hovedrømningsvei som er beregnet for manuell åpning, skal kunne åpnes med åpningskraft på maksimum 30 N, jf. § 12-15 tredje ledd bokstav b.
Veiledningen sier at kravet om åpningskraft gjelder for alle hovedatkomster og hovedrømningsveier som er likeverdige. Dører i alternative atkomst- og rømningsveier er ikke omfattet av kravet.
Hva som er hovedatkomst og hovedrømningsvei i et byggverk må angis av ansvarlig prosjekterende. Ofte vil disse være sammenfallende, noe som er fordelaktig fordi de fleste gjerne først vil forsøke å ta seg ut av et byggverk samme vei som de kom inn. Hovedrømningsveien må altså defineres av ansvarlig for brannsikkerhetsstrategien og angis på branntegninger. Dersom det ikke er noen naturlig hovedrømningsvei, dvs. at rømningsveiene er likeverdige, vil kravet være som før. Da vil kravet om åpningskraft gjelde dører i alle rømningsveier.
Det er viktig å se denne endringen i forskriften i sammenheng med kravet om evakueringsplaner, jf. § 11-12 fjerde ledd. For byggverk i risikoklasse 5 og 6, øvrige byggverk for publikum, samt arbeidsbygninger, skal det foreligge evakueringsplaner før byggverket tas i bruk. Evakueringsplanen skal sikre at alle personer i byggverket kommer seg til sikkert sted før kritiske forhold oppstår. Evakueringsplanen skal være tilpasset det enkelte byggverk, bruk, virksomhet og enkeltpersoner som har behov for assistanse.
En evakueringsplan må omfatte oppgavebeskrivelser for personer som har en rolle under evakueringen, inkludert de som skal assistere personer som har behov for hjelp til å komme ut av byggverket. Oppgavebeskrivelsen må være definert med hensyn til personer med ulike typer funksjonsnedsettelse.
Til bygninger med krav om tilgjengelig boenhet
I bygning med krav om tilgjengelig boenhet gjelder kravet om åpningskraft alle dører til og i atkomst- og rømningsveier, jf. fjerde ledd.
Krav om maksimal åpningskraft er for øvrig tatt ut av kap. 11 (§§ 11-8, 11-13 og 11-14), og det er i stedet henvist til § 12-15.
Endringer i veiledningen:
Verifikasjon av brannsikkerhet ved analyse
Det har vært gjennomført et nordisk utviklingsprosjekt hvor siktemålet var å utvikle en felles nordisk standard for verifikasjon av brannsikkerheten i byggverk ved komparativ analyse. Dette er den mest vanlige metoden som brukes for å verifisere brannsikkerheten ved fravik fra preaksepterte ytelser.
I første omgang er det publisert en teknisk spesifikasjon SN-INSTA/TS 950:2014 Analytisk brannteknisk prosjektering – Komparativ metode for verifikasjon av brannsikkerhet i byggverk. I SN-INSTA/TS 950:2014 finnes karakteristiske verdier som kan brukes i branntekniske analyser, bl.a. når det gjelder brannvekst og rømning. Tilsvarende fins kriterier/tålegrenser bl.a. for sikt, temperatur, stråling mv. Denne tekniske spesifikasjonen er derfor et supplement til NS 3901:2012 Krav til risikovurdering av brann i byggverk, som gir de overordnede rammene for risikoanalyser og komparative analyser.
Til sammen vil disse to publikasjonene gi et godt grunnlag for systematisk og faglig forsvarlig gjennomføring av analyser. I veiledningen til TEK10 kap. 11 Innledning er det angitt at risikoanalyse og komparativ analyse som gjennomføres i samsvar med disse to publikasjonene vil tilfredsstille forskriftens krav til analyse av sikkerhet ved brann. Tilsvarende er angitt i veiledningen til TEK10 § 2-1.
Optiske signalgivere
Det er i TEK10 § 11-12 gjort en presisering når det gjelder optiske signalgivere i boligbygninger.
Optiske signalgivere er ikke angitt som ytelse for boligbygninger generelt. I boligbygninger må det gjøres en konkret vurdering av behovet, basert på de brukerne boligene er beregnet for. Der det er behov for optiske signalgivere, må disse plasseres slik at de er synlige fra kjøkken og stue.