Lokal godkjenning opphører

Lokal godkjenning for ansvarsrett opphører 1. januar 2016. Fra nyttår skal foretakene i stedet sende en erklæring til kommunen om at de påtar seg ansvar i byggesaken. Samtidig skal den sentrale godkjenningsordningen styrkes.

Sist endret 19.06.2015

Denne artikkelen ble publisert for en tid tilbake. Vi har tatt vare på den fordi den kan vise nyttig innhold, men merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.

Endringen betyr at kommunene ikke lenger skal saksbehandle søknader om ansvarsrett i byggesaker. Erklæringene fra foretakene skal heretter bare arkiveres hos kommunen. Kommunene blir oppfordret til å føre tilsyn med at kvalifikasjonskravene for ansvarsrett er oppfylt.

Foretaket får ansvarsrett i tiltaket når erklæringen er sendt kommunen

I erklæringen som sendes kommunen, bekrefter foretaket at de påtar seg det juridiske og offentligrettslige ansvaret for arbeidet de skal utføre. Erklæringen skal sendes inn før arbeidet starter, men arbeidet kan starte umiddelbart etter at erklæringen er sendt. Foretaket påtar seg ansvar med en gang etter at erklæringen er sendt til kommunen.

Ingen overgangsordninger

Det er ikke gitt noen overgangsordninger når lokal godkjenning erstattes med egenerklæringer fra årsskiftet. Dermed blir både nye ansvarsretter og endring av ansvarsretter i pågående byggesaker berørt av overgangen.

Prioritert tilsynsområde de neste tre årene

Kommunen skal føre tilsyn med at kvalifikasjonskravene for erklæringen er oppfylt. Dette blir et eget fokusområde for det kommunale tilsynet i perioden 2016-2018. I tillegg skal kommunene føre tilsyn med produktdokumentasjon. Direktoratet vil utarbeide veiledning om tilsyn innen de prioriterte områdene før reglene trår i kraft.

Sentral godkjenning skal være et kvalitetsstempel

For å kompensere for at kommunene ikke lenger skal forhåndsgodkjenne kompetansen til foretakene, styrkes den sentrale godkjenningsordningen.

Stortinget vedtok 12. juni 2015 en endring i plan- og bygningsloven som gir hjemmel for forskrifter til å stille andre krav enn rent faglige kvalifikasjoner for å få sentral godkjenning. Dette skal gi større sikkerhet for kvaliteten og seriøsiteten til sentralt godkjente foretak.

De nye kravene kan blant annet innebærer at det stilles krav om betalt skatt og moms og ryddige HMS- og lønnsforhold. Denne informasjonen skal kunne deles mellom offentlige instanser, uten at det pålegger foretakene mer arbeid.

Fra årsskiftet gjøres det også enkelte endringer i godkjenningsområdene slik at den sentrale godkjenningen er bedre tilpasset den faglige kompetansen i foretakene. Seriøsitetsvilkårene gir oppdragsgivere en trygghet for at foretaket driver økonomisk forsvarlig og har gjennomføringsevne i byggeprosjekter.

Følg saken

Oppheving av lokal godkjenning

Endringer i plan- og bygningsloven (Sentral godkjenning av foretak)