Par i sofa ser og peker på dataskjerm
Foto: Carl Martin Nordby

Legg en plan for hvordan du vedlikeholder huset

God planlegging av oppussingsprosjektet ditt kan spare deg for både penger, hodebry og frustrasjon. Få oversikt over hva du vil og må gjøre, sett realistiske mål og ha en plan for hele prosessen.
Sist endret 11.10.2022

Tenk gjennom hva du bør starte med først. Hvis taket, veggene eller grunnmuren har synlige skader og lekkasjer, bør du starte med å reparere dette. Sørg for at «regnfrakken» til huset er tett før du starter innvendig. De færreste har økonomi til å pusse opp hele huset med en gang. Legg derfor en plan for hva du skal gjøre de neste årene. På den måten kan du ha et smart og langsiktig oppussingsprosjekt og gradvis øke kvaliteten på boligen din.

 

Hva vil du, hva har du råd til?

Få oversikt over hva du ønsker å gjøre noe med og hva du vil gjøre. Det kan være lurt å rådføre seg med fagfolk fra start, slik at du får de beste løsningsforslagene. Når du har oversikt over arbeidet som skal gjøres, bør du sette opp et budsjett. Vårt tips er å runde oppover, slik at du har litt å gå på. Deretter må du kanskje prioritere; hva kan du gjøre selv, hva skal du bruke fagfolk til, hvilke prosjekter tar du nå og hva kan vente til neste år?

 

Rekkefølge

Å bruke unødvendig lang tid på oppussingen kan være slitsomt og demotiverende for alle som bor i boligen. Planlegger du godt trinn for trinn og sørger for at alt av materialer og utstyr er på plass i forkant, slipper du forsinkelser og ekstra arbeid. Er du i tvil, anbefaler vi at du snakker med fagfolk om hvordan du bør legge opp oppussingen.

 

Lag en vedlikeholdsplan

Enten du pusser opp hele boligen eller bare deler av den, bør du uansett sørge for godt vedlikehold gjennom hele året. Lag en vedlikeholdsplan med oversikt over alt som må gjøres. Planen bør omfatte årlige oppgaver som for eksempel å rense sluk og vannlåser, rense takrenner, inspisere kaldloft og stenge utekran for vinteren. I tillegg kan du ta med oppgaver som skal utføres mer sjelden, slik som å beise huset og sjekke dreneringen.

 

Sorter avfallet

Lag en enkel sorteringsplan for å holde det ryddig mens oppussingen pågår. Det er viktig å unngå at farlig avfall blandes med annet avfall. Nøye sortering underveis gjør avfallshåndteringen mer effektiv. Du kan også spare penger på å levere ferdig sortert avfall til gjenvinningsstasjonene, da dette ofte er gratis, men usortert må du betale for.

legg-en-plan-1.jpg
Husk å sortere avfallet når du pusser opp. Ved enkelte renovasjonsmottak er det gratis for privatpersoner å levere sortert avfall. Foto. Torbjørn Tandberg

Sjekk med din nærmeste gjenvinningsstasjon hvordan de vil ha avfallet levert og lag de inndelingene du trenger. Dette kan for eksempel være å feste tre gjennomsiktige avfallssekker på baksiden av tre stoler, én til papp, én til gips og én til farlig avfall. Store avfallstyper, slik som isolasjon og trevirke, sorteres i hauger eller rett på tilhengeren og leveres til gjenvinning.