Foto: Carl Martin Nordby

Slik sparer du strøm i gammelt hus

Er det huskaldt hos deg og trekker det kaldt fra vinduene? Med dagens strømpriser har vi noen smarte tips til hva du bør gjøre hvis du sliter med å holde varmen.
Sist endret 16.12.2021

Hus som er mer enn 40 år gamle, er mindre energieffektive og trenger mer vedlikehold enn de som er bygget de siste tjue årene. Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak. Nå som vinteren har kommet, er det lite aktuelt å starte utvendig etterisolering av huset. Det bør du heller gjøre i sommerhalvåret, mens det er tørt og mildt vær. Men det er allikevel noen smarte grep du kan ta for å få det varmere innendørs.

Bytt tetningslistene

Med årene kan både vinduer og dører bevege seg og bli skjeve. Gamle tetningslister rundt vinduer og dører kan bli både morkne og sprø, dermed vil kulde slippe inn. Er det lenge siden sist du skiftet tetningslister eller det trekker rundt vinduer og dører, er dette noe du bør starte med. Hvis du ikke har tetningslister, bør du montere det.

Snø i vinduskarm
Trekker det fra dører og vinduer er det flere smarte grep du selv kan utføre for å få det varmere innendørs. Foto: Carl Martin Nordby

 

Tetningslistene finnes i flere størrelser og er laget av ulikt materiale og har dermed varierende holdbarhet. Sjekk hvor store sprekkene er før du kjøper tetningslisten. Spør i butikken slik at du får den tetningslisten som passer best hos deg.

Etterisoler rundt vinduene

Dersom det fortsatt trekker fra vinduet så kan det være at du har for lite isolasjon rundt vindusrammen. Da bør du fjerne listene rundt vinduet og legge på ekstra isolasjon. Dytt inn strimler med isolasjon slik at det blir tett, men ikke stapp for hardt. Du bør også sette på tape eller vindsperre utenpå isolasjonen. Dette vil gi god beskyttelse mot trekk. Deretter setter du på plass vinduslistene igjen.  

Etterisoler kaldloftet

Mange av oss har kaldloft med lite eller ingen isolasjon. Et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre for å få det varmere inne er å etterisolere kaldloftet.

Du ruller rett og slett ut isolasjonsmatter over bjelkelaget. Er det allerede isolasjon på kaldloftet, kan den ligge dersom den ser fin ut, men bør skiftes dersom den har fått skader eller er flatklemt. Husk at isolasjonen ikke skal gå helt ut til veggen eller taket. Det skal være en glippe ytterst slik at det kommer frisk luft inn på kaldloftet.

Installer varmepumpe

En varmepumpe er en effektiv måte å varme opp boligen på. Den vil ikke fjerne trekken i huset, så for at den skal ha best mulig effekt bør du tette varmelekkasjene, slik vi har beskrevet over.

Varmepumpe
Varmepumpe gir effektiv oppvarming av boligen. Husk at den må monteres av en godkjent installatør. Foto: Carl Martin Nordby

 

Varmepumpen koster deg litt i innkjøp og montering, men vil gi deg reduserte fyringsutgifter på sikt og er et rimeligere tiltak enn å etterisolere huset.

Det finnes flere typer varmepumpe. Felles for alle er at de må monteres av en godkjent installatør. Spør installatøren om hvor du bør plassere innedelen slik at du sikrer god sirkulasjon av luften og dermed får varmet opp mest mulig av arealet i boligen. Utedelen av varmepumpen må være tilpasset vintertemperaturene der du bor.

Be om dokumentasjon

Husk å be montøren om dokumentasjon både på varmepumpen og på selve monteringsarbeidet. Dokumentasjonen er nyttig ved service og vedlikehold av varmepumpen, dersom du skal melde en skade til forsikringsselskapet eller for verdifastsettelsen av boligen din. Dersom dokumentasjonen er digital, bør du laste den opp i Boligmappa eller en annen digital løsning.

Ønsker du flere oppussingsråd, kan du lese mer på smartereoppussing.no