tegning av hus hvor endeveggen er borte slik at man kan se inn på kjøkken og bad

Smartere oppussing hever kvaliteten på boligen din

Vi nordmenn er helt i verdenstoppen i oppussing. I 2020 brukte vi svimlende 88 milliarder kroner på hus og hjem. Vi pusser opp mer enn nok, men tar vi de smarte grepene når vi renoverer? For å hjelpe deg i gang har vi samlet flere tips og råd til hvordan du kan pusse opp smartere.
Sist endret 11.10.2022

Å pusse opp er ressurskrevende. Det kan være dyrt, ta lang tid og det er ofte forbundet med en betydelig miljøbelastning. Når vi kjøper ny bolig, ønsker vi gjerne å bytte kjøkken, bygge nytt bad eller legge nytt gulv. Dette er forhold ved boligen vi legger merke til med en gang og som mange har klare meninger om. Det er vanskeligere å vurdere oppussingsbehovet på det vi ikke ser umiddelbart, som om hustaket er tett, om vegger og vinduer lekker varme, eller om dreneringen rundt huset har gått ut på dato.

 

Ta vare på boligen din

Mange synes det er vanskelig å planlegge hva de kan, bør og må gjøre når de renoverer boligen. Boligen vår er noe av det mest økonomisk verdifulle vi eier. For å ta vare på den er det viktig å ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. På den måten kan du få bedre komfort hjemme og ikke minst gjør du boligen bedre rustet for framtidens klima.

 

Gjør det selv eller bruk fagfolk

Noen liker å holde på med oppussingsprosjekter, mens andre trenger hjelp av fagfolk i større eller mindre grad. Det er fullt mulig å gjøre mye av renoveringsarbeidet selv, men noen oppgaver bør du overlate til håndverkeren. Prosjekter som omfatter strøm, vann eller giftige produkter kan være ulovlig å gjøre selv. Derfor bør du overlate dette til fagfolk. Dette kan du lese mer om i rådene våre.

 

Ti smarte oppussingsråd

Ved å følge våre oppussingsråd kan du få et godt inneklima i hjemmet ditt, sørge for at boligen tåler dagens og framtidens klima og gjøre det mulig å leve lenge i ditt eget hjem. Vi gir deg rådene slik at du kan pusse opp smartere, være mer miljøvennlig og heve kvaliteten og levetiden på boligen din. Kanskje synes du det er vanskelig å følge alle rådene, men husk at det er bedre å gjøre litt enn ingenting!

Du kan se alle rådene på forsiden og lese mer om hva det er smart å gjøre. Her er rådene våre i kortform:

  1. Ta vare på huset og tomten slik at det tåler dagens og framtidens klima.
  2. Velg løsninger som gjør det enkelt å bo hjemme, også i framtiden.
  3. Monter varmepumpe, skift vinduer eller isoler hvis det er huskaldt.
  4. Sikre huset mot vannlekkasjer.
  5. Spør fagfolk om råd.
  6. Unngå å bruke giftige stoffer.
  7. Velg materialer som tåler påkjenningene.
  8. Be om dokumentasjon av oppussingen.
  9. Kildesorter avfallet.
  10. Sjekk om oppussingen krever tillatelse fra kommunen.

Om rådene

Rådene våre er først og fremst rettet mot deg som bor i småhus, det vil si enebolig, rekkehus, tomannsbolig eller firemannsbolig. Flere av rådene vil også være aktuelle for deg som bor i leilighet, så bruk de gjerne der også.

SINTEF har kvalitetssikret rådene. På deres nettside kan du kjøpe anvisninger og fagbøker som beskriver hvordan du går fram når du bygger og renoverer. Dette kan være en god investering når du gjør jobben selv.

Lykke til med oppussingen!