hushjørne viser grunnmur og liggende panel
Foto: Torbjørn Tandberg

Sørg for at huset har tett regnfrakk

Kledningen, dørene, vinduene og taket er boligens ytterste lag som beskytter mot vær og vind. Hvor ofte vi må vedlikeholde og bytte ut hele eller deler av det ytterste laget, er avhengig av slitasje, kvalitet og hvor lang tid det er gått siden forrige oppgradering. Skal du oppgradere noe her, er det mange grep du kan gjøre for å heve byggkvaliteten.
Sist endret 10.01.2023

Kledningen trenger vedlikehold

Så lenge du er nøye med å vedlikeholde kledningen jevnlig, må den skiftes ytterst sjeldent. Men ser du at enkelte bord eller deler av kledningen har begynt å råtne, er det på tide å ta grep. Ofte er det tilstrekkelig å kun skifte de ødelagte bordene, og heller gjøre normalt vedlikehold på resten av kledningen.

Skal du skifte hele eller deler av kledningen, er det lurt å bytte til materialer som tåler våtere og mer ekstremt vær. Snakk gjerne med fagfolk eller byggevareforhandleren om værbestandige materialer.

 

Det lønner seg å etterisolere

Er du i den situasjonen at du skal skifte all kledning på en vegg eller kledningen på hele huset? Dersom huset er bygget på 1980-tallet eller tidligere og ikke har fått ekstra isolasjon, er det en god idé å etterisolere. Hus som er bygget på 1980-tallet eller tidligere hadde sjelden mer enn 10 cm isolasjon i veggene. Ved å etterisolere vil du merke at komforten i boligen øker betraktelig og at det hever kvaliteten på boligen. Hvor mye eller hvor lite du skal etterisolere, kommer helt an på hvordan boligen din er bygget. Snakk med fagfolk om hvordan det skal utføres eller se Byggforskserien til SINTEF.

yttertak-vegger-1.jpg
Gammel isolasjon har dårligere isolasjonsevne enn ny isolasjon. I tillegg kan den være forurenset. Da er det lurt å skifte isolasjonen, ikke bare etterisolere vegger og tak. Foto: Torbjørn Tandberg

Dersom du etterisolerer veggen, må du vurdere om du skal flytte vinduene ut i veggen eller ikke. Det kommer an på hva slags uttrykk du vil at huset skal få etter etterisoleringen.

 

Gamle vinduer slipper ut mye varme

Har du vinduer som er mer enn 30 år gamle, kan de være modne for utskifting eller oppgradering. Vinduene er den delen av huset som slipper ut mest varme. Derfor er det lurt å velge godt isolerte vinduer uten spalteventil.

Det er U-verdien som angir isolasjonsevnen til vinduer og dører. I nye boliger skal vinduer ha U-verdi på 0,8 eller lavere. Skal du skifte verandadør eller ytterdør gjelder det samme. Du bør altså velge vinduer og dører med U-verdi på 0,8 eller lavere, slik at du er sikret god isolasjonsevne og lavt varmetap.

 

Henger istappene fra taket?

Henger det istapper fra taket ditt om vinteren, kan det skyldes at taket på huset lekker varme og dermed smelter snøen. Det kan derfor være lurt å etterisolere taket når sommeren kommer. Da vil du oppleve bedre innetemperatur både sommer og vinter, og du kan spare mye energi til oppvarming. Hvis taktekkingen også er moden for utskifting, er det lurt å gjøre begge deler samtidig.