Bygg et vanntett bad som passer alle
1. Pass på at gulvet er vanntett og har fall til sluk
På badet må hele gulvet ha et vanntett sjikt, også kalt membran. Membran må legges på veggen i dusj- og badesonen, bak toalettsisternen, hvis den er innebygget, og bak servanten. Hvis du bare pusser opp overflatene på badet ditt og er usikker på om membranen er god nok, eller du vet at badet ikke har membran, bør du sette inn dusjkabinett eller badekar slik at du unngår å dusje rett på gulvet.
Alt vann må renne til sluket, både bruksvann og eventuelt lekkasjevann. Innebygde toalettsisterner skal monteres slik at eventuelle lekkasjer blir synlige. Ved lekkasje skal vannet renne ut i baderommet slik at du oppdager lekkasjen. Se etter at det finnes en spalte for lekkasjevann fra toalettsisternen.
2. Unngå glatte gulv og snublekanter
Mange fallulykker skjer i hjemmet. Du bør derfor velge fliser eller et gulvbelegg som ikke blir glatt selv om det er vått på gulvet.
Dusjsonen må bygges uten trinn og snublekanter. Dersom du ønsker å sette inn dusjkabinett bør du velge et med lav kant, slik at det er enkelt å gå ut og inn.
3. Lag romslig plass rundt toalettet og dusjen
Hvis du skal pusse opp badet, forsøk å sette av romslig plass rundt toalettet og i dusjen. Denne plassen kan være nyttig i mange sammenhenger, for eksempel til stellebord, til å hjelpe småbarn på badet, til å sette inn en stol når du blir eldre, eller til at en person kan være til stede og hjelpe deg. Dusjen bør ha bred åpning slik at det er enkelt å gå ut og inn.
4. Forsterk veggen slik at du kan ettermontere utstyr
Over tid kan det være aktuelt å fornye eller tilpasse utstyret på badet, for eksempel montere hyller og skap, stellebord, sittemulighet i dusjen, støttehåndtak eller annet. Hvis du åpner veggene på badet når du pusser opp, er det smart å forsterke veggen. Vegger som tåler ettermontering av utstyr, gjør det enklere for deg å tilpasse badet når behovene melder seg. Pass på at du ikke ødelegger membranen når du monterer nytt utstyr. Hvis du må ta hull i membranen, sørg for å tette godt rundt og i hullet med silikon eller liknende.
5. Bruk fagfolk
Det er ofte en god investering å bruke håndverkere eller andre fagfolk. Dette er spesielt viktig for å unngå vann- og fuktskader på bad og andre våtrom. Håndverkere og fagfolk ser gjerne flere alternative løsninger som kan sikre gode og helhetlige løsninger for din bolig. For arbeid med vanninstallasjoner, kan det være krav om å bruke kvalifisert rørlegger. Les mer i rådene om bruk av håndverker. Følger du våtromsnormen sikrer du nødvendig kvalitet på badet ditt.
Bruk gjerne Forbrukerrådets sjekkliste før du velger håndverker.
6. Velg materialer og produkter som tåler påkjenningene
Spør om råd hos håndverker eller byggevareforhandler, slik at du får riktig kvalitet på produktene du trenger. Dette er spesielt viktig for produkter som er utsatt for vann, fukt eller stor slitasje. Vannkraner og andre produkter som kommer i kontakt med drikkevann, bør ha norsk produktsertifikat.
Spør etter produktdokumentasjon når du kjøper byggevarer eller produkter til boligen din. I dokumentasjonen finner du viktig informasjon om produktet, hva det inneholder, hva det tåler og hvor det er produsert. Forhandleren kan fortelle deg hvor du finner dokumentasjonen til produktet.
Vær oppmerksom dersom du handler produkter fra land utenfor EU. Be om dokumentasjon på kvaliteten til produktene og informasjon om hvordan de er testet. Land utenfor EU kan ha andre kvalitetskrav, så du må forsikre deg om at du får den kvaliteten du trenger.
7. Unngå helse- og miljøfarlige stoffer
Mange produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer selv om de er lovlige å selge og kjøpe. Dette gjelder spesielt produkter som er flytende eller skal herde. Velg heller giftfrie og miljøriktige produkter med Svanemerket eller merket med EU Ecolabel:
Unngå produkter merket med følgende faresymbol:
Følg anvisningen på produktet og bruk anbefalt sikkerhetsutstyr dersom du må bruke produkter med faresymbol.
8. Spør håndverkeren om dokumentasjon
Dokumentasjon av oppussingen kan være viktig når du senere skal utføre vedlikehold eller pusse opp på nytt. Dersom du skal melde en skade til forsikringsselskapet eller selge boligen din, kan dokumentasjon av oppussingen være vesentlig for hva du får dekket på forsikringen eller for verdifastsettelsen av boligen din.
Spør derfor alltid håndverkeren om en skriftlig beskrivelse av arbeidene som er gjort. Be om at han jevnlig tar bilder av arbeidet som utføres og at han tar vare på produktdokumentasjonen av byggevarene som brukes. Du bør ta vare på dokumentasjonen, for eksempel gjennom Boligmappa eller en annen digital løsning der dokumentasjonen kan lastes opp. Har du brukt fagfolk, kan du be dem legge dokumentasjonen direkte inn i Boligmappa eller gjøre det selv.
9. Kildesorter avfallet
Når du pusser opp, blir det alltid avfall. Husk å kildesortere avfallet og emballasjen. Det sparer både miljøet og lommeboken ved at du slipper å betale for usortert avfall. Det er spesielt viktig å sortere ut farlig avfall. Les om farlig avfall hos sortere.no for mer informasjon.
Det er lokale variasjoner i hvordan byggavfall skal kildesorteres. Sjekk med ditt lokale mottak hvordan du skal kildesortere byggavfall og på sortere.no. Husk at de fleste mottak ikke lenger tillater å levere avfall i svarte søppelsekker. Bruk gjennomsiktige søppelsekker.