illustrasjon inngangsparti

Lag et romslig inngangsparti

Et romslig inngangsparti uten trinn og snublekanter, gjør det både enklere og tryggere å komme inn og ut av huset. Det er smart å tilrettelegge inngangspartiet hvis du likevel skal drenere, etterisolere eller gjøre andre endringer i terrenget eller fasaden.

1. Prøv å unngå trinn og snublekanter ved inngangen

Kanter, trapper og trinn er ofte årsaken til at mange faller og skader seg. Snø og is kan være vanskelig å fjerne fra kanter og trinn, og tynne lag med is kan være vanskelig å oppdage før det er for sent. Ved å fjerne kanter og trinn ved inngangen vil det bli tryggere og enklere både for deg og gjestene å gå inn og ut av huset.

 

2. Lag et romslig inngangsparti

Hvis du har plass foran inngangsdøren, lag et romslig felt på utsiden. Da får du god plass til å sette fra deg handleposer eller utstyr når du skal åpne døren. Helst bør du ha plass til et felt på 1,5 meter x 1,5 meter foran eller ved siden av døren. Det er tilstrekkelig plass til å plassere barnevogn, rullator eller rullestol mens du åpner døren. Om du ikke har så mye plass til disposisjon, sett av så mye du kan. Det er også smart å ha god plass innenfor døren.

 

3. Jevn ut høydeforskjeller

Har du høydeforskjeller ved inngangspartiet, kan du redusere disse ved å endre terrenget. Hvis du endrer terrenget inntil huset, må du huske å beskytte grunnmuren med drenering og knotteplast. Pass på at terrenget heller utover fra veggen slik at vann og snø kan renne vekk fra inngangen og grunnmuren.

Les mer om rådene om tomt og drenering.

 

4. Hvis du skal bygge ny trapp, følg trappeformelen

Mange av oss bor i hus der det ikke er mulig å unngå utvendig trapp. Skal du utbedre trappen, pass på at den blir trygg, sklisikker og lett å holde fri for snø og is. Bruk trappeformelen hvis du skal bygge ny trapp, slik at du får riktig stigning og trappen blir god å gå i. Husk å montere rekkverk.

 

5. Beskytt inngangspartiet

Med et tak over inngangen og ytterdøren skjermer du for både vann, vind og snø. Fukt som trenger inn og UV-stråler fra sola, gir både døren og dørkarmen kortere levetid. Med et tak beskytter du ytterdøren mot værslitasje, og inngangspartiet blir et litt hyggeligere sted å stå når du finner fram husnøkkelen. Vær oppmerksom på at større endringer og tilbygg kan være søknadspliktige. Undersøk derfor med kommunen din før du begynner.

 

6. Bruk fagfolk

Det er ofte en god investering å bruke håndverkere eller andre fagfolk. De ser gjerne flere alternativer og kan sikre gode og helhetlige løsninger for din bolig. De kan også fortelle deg hvorvidt du må søke kommunen om tillatelse til å gjøre det du planlegger. For råd om inngangsparti kan du snakke med en byggmester, tømrer eller entreprenør.

Bruk gjerne Forbrukerrådets sjekkliste før du velger håndverker.

 

7. Velg materialer og produkter som tåler påkjenningene

Spør om råd hos håndverker eller byggevareforhandler slik at du får riktig kvalitet på produktene du trenger. Dette er spesielt viktig for produkter som blir utsatt for vær og vind eller stor slitasje.

Spør etter produktdokumentasjon når du kjøper byggevarer eller produkter til boligen din. I dokumentasjonen finner du viktig informasjon om produktet, hva det inneholder, hva det tåler og hvor det er produsert. Forhandleren kan fortelle deg hvor du finner dokumentasjonen til produktet.

Vær oppmerksom dersom du handler produkter fra land utenfor EU. Be om dokumentasjon på kvaliteten til produktene og informasjon om hvordan de er testet. Land utenfor EU kan ha andre kvalitetskrav, så du må forsikre deg om at du får den kvaliteten du trenger.

 

8. Unngå helse- og miljøfarlige stoffer

 Mange produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer selv om de er lovlige å selge og kjøpe. Dette gjelder spesielt produkter som er flytende eller skal herde. Velg heller giftfrie og miljøriktige produkter med Svanemerket eller merket med EU Ecolabel:

svanemerket.jpg
eu-ecolabel.jpg

 

 

 

 

Unngå produkter merket med følgende faresymbol:

faresymbol-1.jpg
faresymbol-2.jpg

 

 

 

 

Følg anvisningen på produktet og bruk anbefalt sikkerhetsutstyr dersom du må bruke produkter med faresymbol.

 

9. Spør håndverkeren om dokumentasjon

Dokumentasjon av oppussingen kan være viktig når du senere skal utføre vedlikehold eller pusse opp på nytt. Dersom du skal melde en skade til forsikringsselskapet eller selge boligen din, kan dokumentasjon av oppussingen være vesentlig for hva du får dekket på forsikringen eller for verdifastsettelsen av boligen din.

Spør derfor alltid håndverkeren om en skriftlig beskrivelse av arbeidene som er gjort. Be om at han jevnlig tar bilder av arbeidet som utføres og at han tar vare på produktdokumentasjonen av byggevarene som brukes. Du bør ta vare på dokumentasjonen, for eksempel gjennom Boligmappa eller en annen digital løsning der dokumentasjonen kan lastes opp. Har du brukt fagfolk, kan du be dem legge dokumentasjonen direkte inn i Boligmappa eller gjøre det selv.

 

10. Kildesorter avfallet

Når du pusser opp, blir det alltid avfall. Husk å kildesortere avfallet og emballasjen. Det sparer både miljøet og lommeboken ved at du slipper å betale for usortert avfall. Det er spesielt viktig å sortere ut farlig avfall. Les om farlig avfall hos sortere.no for mer informasjon.

Det er lokale variasjoner i hvordan byggavfall skal kildesorteres. Sjekk med ditt lokale mottak hvordan du skal kildesortere byggavfall og på sortere.no. Husk at de fleste mottak ikke lenger tillater å levere avfall i svarte søppelsekker. Bruk gjennomsiktige søppelsekker.