Gjerdrum ungdomsskole (2010)

Gjerdrum ungdomsskole er et signalbygg med et moderne og utfordrende formspråk som peker inn i framtiden, fastslo juryen for Byggeskikkprisen.

Sist endret 04.07.2019
2010 Gjerdrum ungdomsskole, Statens byggeskikkpris 2010, fotograf Jiri Havran.jpg
Gjerdrum ungdomsskole, som ligger i tettstedet Ask i Gjerdrum kommune i Akershus, fikk Byggeskikkprisen i 2010. Foto: Jiri Havran

Hva: ungdomsskole og signalbygg
Arkitekt: Kristin Jarmund Arkitekter
Byggherre: Gjerdrum kommune
Jurymedlemmer: Erling Dokk Holm (leder), Magnus Helland, Grethe Kvinnesland, Marit Thyholt og Magdalena Haggärde
Fra juryens begrunnelse: Gjerdrum ungdomsskole er noe helt for seg selv. Den manifesterer seg i det store åpne jordbrukslandskapet ved en gjennomarbeidet konseptuell form og et ekspressivt uttrykk. Dessuten representerer Gjerdrum ungdomsskole en innovativ tolkning av skolen som læringsarena og møtested. Byggets eksteriør tar i bruk et abstrakt formspråk. Med en lav enetasjes bygningskropp og en skrå granittfasade mot sør, trer bygget frem som et konstruert platå i landskapet. De øvrige fasadene er som presise komposisjoner av fargesterke flater og vinduer bundet sammen av langsgående metallprofiler. Dette forsterker byggets horisontale karakter. Takflatens potensial som en femte fasade er tatt i bruk ved en tydelig geometrisk hovedform og skulpturelt utformede ventilasjonstårn. Gjerdrum ungdomsskole er et djervt bygg som gjennom sin distinkte karakter umiddelbart mobiliserer til refleksjon om både hva arkitektur er i 2010, og hvordan steder dannes og opprettholdes. Bygget er ikke minst en sterk artikulasjon av de egenskapene som ligger å eksperimentere med forholdet mellom form og funksjon, og bidrar til en ytterst vellykket og poengtert demonstrasjon av hvordan byggeskikken kan fornyes.