Erfaringer med TEK10-krav for eksisterende bygg

For å lette saksbehandlingen av tiltak på eksisterende bygg, ønsker kommunenes byggesaksbehandlere bedre veiledning. Veiledningen kan være til hjelp for å vurdere vilkårene for de økonomiske konsekvensene av TEK10-krav på eksisterende bygg.

Sist endret 24.02.2014

Det viser en undersøkelse Norsk Kommunalteknisk Forening har utført blant byggesaksbehandlere i kommunene. Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet.

I alt 375 byggesaksbehandlere har delt sine erfaringer med praktisk bruk av regelverket.

Undersøkelsen viser også at kommunene ønsker en bedre veiledning om hvilke tiltak som er søknadspliktig etter dagens forskrift framfor en egen forskrift om slike saker.

Vil lette arbeidskrevende oppgaver

Plan- og bygningsloven overlater i stor grad til kommunene å vurdere om TEK10 krav skal gjøres gjeldende ved søknadspliktige tiltak på eksisterende bygg. Dette angår blant annet vedlikehold, modernisering, restaurering, rehabilitering og ombygging.

Kommunen kan gi dispensasjon fra loven og fravik fra TEK10 i tilfeller der det ikke er mulig å tilpasse byggverket til gjeldende tekniske krav uten uforholdsmessige kostnader.

Slike saker er ofte svært arbeidskrevende og utfordrende for kommunene å behandle. Undersøkelsen er gjennomført nettopp for å avdekke hva de største utfordringene består i og hvordan det er mulig å lette håndteringen av slike saker.

- Direktoratet for byggkvalitet vurderer alternative veier videre i utviklingen av regelverk og veiledning, og har i den forbindelse engasjert NKF byggesak til å kartlegge erfaringer med dagens regelverk. Vi er styrket i troen på at veiledning og gode eksempelsamlinger vil gjøre praktiseringen enklere, sier senioringeniør Fredrik Horjen.