Sammen digitaliserer vi framtida

Byggenæringen i Norge har kommet langt i å jobbe digitalt, men vi kan jobbe enda smartere. Som myndighet skal vi bidra til å fjerne felles hindringer og legge til rette for selvbetjening og samhandling - med brukerne i fokus.

Sist endret 07.03.2018

Se film om hvordan myndigheter og byggenæring kan digitalisere sammen

Mange bedrifter har allerede tatt i bruk nye løsninger - for eksempel ser vi papirløse byggeplasser og bruk av GPS-teknologi for å sørge for rett vare på rett sted.
 
Dette må vi bygge videre på. Med digitale verktøy sparer vi tid og penger og kan fokusere på å lage gode bygg for de som skal bruke dem.

Hvordan blir vi digitale?

90% av bedriftene i norsk byggenæring har under 10 ansatte, og nesten halvparten av omsetningen kommer fra bedrifter med under 20 ansatte (kilde: SSBs strukturstatistikk for 2015). For at vi skal bli digitale, må alle disse bedriftene med, men de har verken tid eller penger til å vente på at store investeringer skal lønne seg. De trenger gode verktøy nå.
 
Når de som gjør jobben får gode verktøy som løser konkrete behov, ser næringen umiddelbare effekter. Vi får testet verktøyene i den virkelige verden, og lærer hva som fungerer – eller ikke fungerer. Slik unngår vi å kaste bort penger på utvikling av store systemer som kanskje aldri tas i bruk – eller løser feil problem. Vi ser nytte, deler erfaringer og tar skritt for skritt.

DiBK skal fjerne felles hindringer

Som myndighet skal DiBK bidra til å fjerne felles hindringer for digitalisering og legge til rette for selvbetjening og samhandling – med brukerne i fokus. For å skape resultater på kort sikt kan vi sammen med byggenæringen bidra til å:

  • Tenke stort – starte smått
  • Vektlegge raske effekter
  • Ta skritt for skritt og teste løsninger i den virkelige verden
  • Deling av beste praksis som reduserer risiko

Les mer

Fellestjenester BYGG er en digital regelverksplattform som kontrollerer og sender inn byggesøknader til riktig kommune.

Les om Fellestjenester BYGG