En møteplass for byggenæringen om energi og miljø

Et arkitektfirma i Haugesund, en videregående skole i Førde og en byggevarekjede i Mjøs-området, har de noe til felles? Jo, alle tre arrangerer fagtreffet "Jobb uten gift" høsten 2018.

Sist endret 16.11.2018
Martinus Grov_Fagtreff.jpg
Det er andre gang lærer ved Mo og Øyrane videregåande skule i Førde, Martinus Grov, inviterer til fagtreff. I år som i fjor inviterte de også det lokale næringslivet til fagtreff.

I 2017 og 2018 arrangerte tidligere Lavenergiprogrammet og Direktoratet for byggkvalitet nærmere 200 fagtreff for håndverkere om ulike temaer innen energi og miljø. Høsten 2018 var temaet helse- og miljøskadelige stoffer.

- Det er veldig vanskelig å vite hva vår tids asbest er, så ved å være bevisst på hvilke produkter vi bruker på byggeplass, kan vi bidra til noe positivt i lang tid framover. Ikke bare for dem som bygger, men også for dem skal bo i husene vi bygger om eller pusser opp.

Det sier John Ola Mytting, arkitekt i firmaet PDS Arkitekt i Haugesund. Han og kollegene har lenge savnet en møteplass for å diskutere fag, ikke bare arkitekter imellom, men på tvers av bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen i Haugesund.

- Vi har akkurat flyttet inn i det nye bygget "24/7" i sentrum av Haugesund og da passet det godt å invitere til fagtreffet "Jobb uten gift" for å skape den møteplassen vi selv har savnet, sier administrerende direktør i PDS Arkitekt, Glenn Kolberg.

Arkitekt John Ola Mytting og hans kolleger i PDS Arkitekt er er opptatt av å bidra til en kultur for deling av kunnskap i bransjen og å skape møteplasser som gjør dette mulig Foto: PDS Arkitekt.

Arkitekt John Ola Mytting og hans kolleger i PDS Arkitekt er er opptatt av å bidra til en kultur for deling av kunnskap i bransjen og å skape møteplasser som gjør dette mulig Foto: PDS Arkitekt.

Fageksperter står bak innholdet i foredraget

Det er fageksperter i Direktoratet for byggkvalitet, Miljødirektoratet, Bygg og bevar og representanter for Byggmesterforbundet som har utviklet innholdet i fagtreffet. De lokale arrangørene sender ut invitasjoner, stiller med lokale, sørger for litt mat og drikke. Direktoratet hyrer inn foredragsholderen, mens lokal arrangør må betale reiseutgiftene hans.

- Vi vet at fagtreff er viktig for våre kunder. Ikke minst ser vi at fagtreffene er viktige sosiale møteplasser der man treffer kollegaer og gamle kjente i uformelle omgivelser

Salgssjef for proffmarkedet i Byggmakker Skattum, Per Arne Bjørklund, er fornøyd med DiBKs valg av tema:

- "Jobb uten gift" er et spennende tema som ikke har vært snakket om tidligere. Det er på tide at vi setter HMS høyere på dagsorden. Målgruppen vår består i høy grad av selvstendige tømrere uten eget nettverk i egen organisasjon som tar hånd om HMS.


Salgssjef for proffmarkedet i Byggmakker Skattum, Per Arne Bjørklund, er ikke tvil om at fagtreffet bidrar til at lokale håndverkere i Mjøsområdet holder seg faglig oppdatert. Tidligere denne uka samlet han 150 proffkunder til fagtreff og utstilling på Biri Travbane.

Fagtreff – en del av undervisningen i bygg- og anleggsteknikk

HMS er også viktig for lærer i bygg- og anleggsteknikk, Martinus Grov ved Mo og Øyrane videregåande skule i Førde. I tillegg til å bruke fagtreffet «Jobb uten gift» som en del av undervisningen i HMS for elevene, samarbeider skolen også med det lokale avfallsmottaket om opplæring i farlig avfall.

- Fagtreffet gir oss en mulighet å knytte kontakter med den lokale byggenæringen og de får på sin side muligheten til å møte elever de de kanskje skal ha i lære hos seg, avslutter Martinus Grov.