Universell utforming i byggereglene

Universell utforming er nedfelt som krav i en rekke lover.

Sist endret 19.10.2011

Aktuelle lover relatert til byggsektoren er:

  • Plan-og bygningsloven av 2008
  • Lov om offentlige anskaffelser
  • Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven).

I plan-og bygningsloven (pbl) er det gitt krav til universell utforming både i lovens formålsparagraf, i lovens plandel og i bygningsdelen. Lovens plandel ble iverksatt 1.juli 2009, mens bygningsdelen ble iverksatt 1. juli 2010. Pbl gir lovbestemmelser om universell utforming av uteområder åpne for allmennheten, byggverk for publikum og arbeidsbygning. De vil også få anvendelse ved søknadspliktige tiltak i eksisterende bebyggelse. Den gir også lovbestemmelser om tilgjengelig bolig.

Lov om offentlige anskaffelser slår fast at universell utforming og tilgjengelighet skal tas med i planleggingen av alle offentlige anskaffelser. Det betyr at både bestillere og leverandører må sette seg inn i hvordan det kan stilles krav om universell utforming i de enkelte tilfeller.

Lov om likestilling og forbud mot diskriminering skal styre det rettslige vernet mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne og hindre diskriminering blant annet på grunn av manglende tilgjengelighet.

Forskrift om tekniske krav til byggverk

Begrepet universell utforming er brukt i formålsparagrafen i byggteknisk forskrift.

"Forskriften skal sikre at tiltak planlegges, prosjekteres og utføres ut fra hensyn til god visuell kvalitet, universell utforming og slik at tiltaket oppfyller tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi."

Universell utforming er et gjennomgående krav i forskriften, dette innebærer at krav til universell utforming er tatt inn i relevante kapitler og at de ytelser og krav som er gitt gjelder for flest mulig.

Krav til universell utforming er i hovedsak omtalt i kapittel 8 Uteareal og plassering av byggverk og kapittel 12 Planløsning og bygningsdeler i byggverk.

  • Kapittel 8 omhandler uteareal som opparbeidet atkomst, parkeringsareal, uteoppholdsareal i tilknytning til byggverk og uteoppholdsareal for allmennheten.
  • Kapittel 12 omhandler planløsning og bygningsdeler som blant annet inngangsparti, kommunikasjonsveier, bad og toalett, trapp, dører og betjeningspaneler.

Andre kapitler stiller også krav som er forenlige med prinsippet om universell utforming, for eksempel kapittel 13 Inneklima og helse. Her angir veiledningen ytelser for god romakustikk og taleforståelse i veiledningen. Videre stilles det krav til innemiljø med tanke på god utveksling av luft og bruk av materialer som ikke tilfører inneluften gasser som kan virke forurensende.

Forskrift om byggesak (SAK10)

Byggesaksforskriften inneholder kravene til søknader, saksbehandling, godkjenning for ansvarsrett, gjennomføring av tilsyn, kontroll og overtredelsesgebyr. Den angir også hvordan utbygger skal legge opp prosessen og hvordan kommunen skal kontrollere byggingen.

På forhåndskonferansen skal aktuelle problemstillinger, krav og forutsetninger for videre arbeid belyses og diskuteres. Kommunen kan bruke forhåndskonferansen til å peke på krav til universell utforming og sikre at disse blir ivaretatt gjennom byggeprosessen. Kommunen kan her også varsle om at det blir stilt krav om uavhengig kontroll av universell utforming etter byggesaksforskriften § 14-3.

Byggesaksforskriften inneholder krav om uavhengig kontroll, regler om kommunalt tilsyn og oppfølging av brudd på plan- og bygningsloven. Disse aktivitetene skal sikre god kvalitet både i byggeprosessen og i det ferdige bygget. Byggesaksforskriften setter krav til hele byggeprosessen og strukturen følger gangen i en byggesak. Universell utforming er et egnet tema for oppfølging både i uavhengig kontroll og i kommunale tilsyn og eventuell ulovlighetsoppfølging.